A Politico szerint Emmanuelle Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbán Viktor magyar kormányfőt, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról. Orbán előzőleg többször is azt követelte, hogy vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről.

Ahogy korábban mi is megírtuk, hétfőn Orbán Viktor ismét levelet írt Charles Michelnek, amiben azt kéri az Európai Tanács elnökétől, hogy vonja vissza döntését, és vegye le a decemberben esedékes uniós csúcs napirendjéről Ukrajna csatlakozási tárgyalását. 

Orbán már november közepén is írt az ügyben Charles Michelnek. Ebben a magyar miniszterelnök azzal fenyegetett, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, ha az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe arról, hogyan kezeljék a keleti EU-tagjelöltet. Orbán zsaroló levele után a Karmelitába jött az Európai Tanács elnöke.

A Politico kedd reggeli hírlevele azt írja, az uniós nagykövetek kedden ülnek össze, hogy megvitassák a napirendi pontokat, amik között szerepel annak eldöntése, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával.

A levelet idéző Politico hírlevele egy uniós diplomatára hivatkozva azt írja, hogy „27 tagországból 26 továbbra is kész a tárgyalások megkezdésére.”

A levél, illetve Orbán esetleg vétója érzékelhetően foglalkoztatja a Tanács tagjait. A hírlevél szerint Emmanuelle Macron francia elnök a hét végére meghívta Párizsba Orbánt, hogy személyesen győzze meg a kompromisszumról.

Orbán zsaroló levelei után Macron Párizsba hívja a magyar kormányfőt

Párizs, 2023. március 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az Elysée-palotában 2023. március 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Vannak várakozások, melyek szerint az Európai Tanácsban döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi állapota alapján ezek a várakozások megalapozatlanok

– olvasható abban az Orbán Viktor által jegyzet levélben, melyben a magyar miniszterelnök Ukrajna csatlakozásának levételét követeli a jövő heti EU-s csúcs napirendjétől.

Ebben a magyar kormányfő amellett érvel, hogy

a téma tárgyalása „a konszenzus nyilvánvaló hiánya” miatt „elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne”.

Orbán szerint a Tanács addig nem hozhat nem kulcsfontosságú döntést a kérdésben, amíg nem születik egyezség egy jövőbeli, Ukrajnával kapcsolatos stratégiáról.

A Politico francia és brüsszeli forrásai közül többen azt valószínűsítik, hogy Orbán csak alkudozik, és még több uniós forrás felszabadítását próbálja meg kikényszeríteni a maga módján.

Abban nincs egyetértés, hogy a magyar kormányfő belemegy-e a tárgyalások megnyitásába, de valamilyen, legalább rövidtávon érvényes támogatást valószínűleg kész megszavazni Ukrajnának. 

Kovács Zoltán államtitkár Brüsszelben eközben arról beszélt, hogy egy részben megszállt, háborúban álló ország, nem működő demokratikus intézményekkel nincs készen a csatlakozási tárgyalásokra. Azt a feltételezést visszautasította, hogy Orbán forrásokat próbálna kizsarolni az unióból.

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd péntek reggeli rádiós nyilatkozatában Orbán is kijelentette, hogy támogathatatlannak tartják Ukrajna EU-csatlakozását, noha Kijev jelezte, hogy meghátrál az egyik legfontosabb vitás pontban, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvénynél – a tervezett változásokat már be is mutatták.

Forrás: 444.hu, 24.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Nem tárgyalni kell orbánnal,hanem nyilvánosan megkorbácsolni és kalodába zárni,ahol megdobálhatják rothadt káposztával és záptojással.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Nem tárgyalni kell orbánnal,hanem nyilvánosan megkorbácsolni és kalodába zárni,ahol megdobálhatják rothadt káposztával és záptojással.
simmering73
Kinéz néhány saller és koki a zsebdiktátornak.
lampa laz
Most épp azért hisztizik a dagi, h teljesíteni tudja putyin utasítását.
Szevasztok
Az elszigetélődés netovábbja. a köpcös,o1g,diktátor...
Eladott Ország
Orbánnak és bűnszervezetének egy eurócentet sem szabad adni és azonnal meg kell kezdeni a 7-es cikkely szerinti eljrást. Ez a konzervatív bolsevikkeresztény pufajkáskrisztus, csak az erőből ért! Csak zsarol a cigány geci!
bence
Nem értem Macront és a többi EU - s politikust ! Mit hajlonganak orbánnak ? Már régen ki kellett volna közösíteni maguk közül . Tudják róla , hogy az EU pénzeket a saját családja és barátai körei támogatására szórta szét és még ez sem veri ki náluk a biztosítékot ?! B... ki onnan mint macskát szarni ! Ez az egy amit érdemel !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.