Az elmúlt négy év során a kenyér ára Magyarországon közel háromszorosára nőtt, az ára ma már néhány százalékkal meghaladja az uniós átlagot is. Ebben a kiskereskedelem különadóztatásának is van szerepe – derült ki az RTL riportjából. A csatorna által megkérdezett pékség szerint a béremelések miatt további áremelkedésre kell felkészülni.

Magyarországon az elmúlt négy év során majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára, amely jelenleg már az Európai Unió átlagát is meghaladja. Nagy István agrárminiszter szerint ennek oka, hogy korábban Magyarországon voltak a legolcsóbbak az élelmiszerek az Unióban. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hatásköre csak a gabonára terjed ki, ami egy vekni esetében 53 forintot tesz ki.

Brutálisan lehúzzák a magyarokat a kenyérrel, már drágább nálunk az uniós átlagnál, és még nincs vége az áremelkedésnek

Fotó: Wikipedia

Raskó György agrárközgazdász szerint ugyanakkor az állam jelentős adóbevételekre tesz szert a kenyereken: kilónként körülbelül 160 forinttal gyarapodik az államkassza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján idén márciusban egy kilogramm fehér kenyér átlagosan 875 forintba került, szemben a négy évvel ezelőtti 333 forintos árral – írja a Portfolio.

Nagy István a drágulás okaként többek között a háborút és az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat említette. Kiemelte, bár Magyarországon magasabbak lettek az élelmiszerárak, ez részben annak köszönhető, hogy korábban itt voltak a legalacsonyabbak az árak. Az agrárminiszter hozzátette, a magasabb energiaárakat is a vevők fizetik meg.

Raskó György mindazonáltal rámutatott arra is, hogy jelentős adóteher nehezedik minden kilogramm kenyérre: egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint.

Az agrárközgazdász szerint a kormány nem mondhat le ezekről az adóbevételekről, főleg amikor nincs minden rendben a költségvetéssel. 18 százalékos áfa van a kenyéren, plusz 2021 óta 4, illetve 5 százalékos felár is terheli, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába – magyarázta a szakember.

az RTL által példaként hozott Csizmadia és Társai Kft. pékségében dolgozók többsége garantált bérminimumot kap, amit tavaly december elsejével 10 százalékkal emeltek. A cég ügyvezetője elmondta, hogy eddig nem emeltek árat, a közeljövőben viszont tervezik, hogy a béremeléseket ki tudják gazdálkodni.

A sütőipari termékek árai korábban az uniós tagállami átlag 80 százalékát sem érték el Magyarországon, tavaly év végén viszont már néhány százalékkal többe került a kenyér idehaza, mint az EU-ban átlagosan.

Forrás: Portfolio.hu, RTL

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
"Nagy István agrárminiszter szerint ennek oka, hogy korábban Magyarországon voltak a legolcsóbbak az élelmiszerek az Unióban. "

Mihez képest???

Persze, most az emelkedés után is a legalacsonyabbak lehetnének az árak, ha nem emelkedtek volna sokkal nagyobb arányban, mint a többi országban.
balos
@CsipkeRózsa: Náluk a valóság nem lehet elég nemzetellenes!Minél rosszabb nekünk annál jobban erősítik a k.s.h. hiteles--seggét!Némi apróval!
human
Hát mert mi meg tudjuk fizetni szemben az elszegényedő nyugattal. Sőt el tudunk tartani még 30 Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát meg a jachtokat.
Gazdag ország ez ... birkákban.
teuton
Kinek mit intezett a qurmanya... Nem lehet persze arakat es bereket orszagok között összehasonlitani, hanem csak a vasaroerö alapjan! Itt egy összehasonlitas: A nemet minimaloraberböl 8,9 kilo felbarna rozsos kenyeret lehet venni! Az atlagotaberböl majdnem 14 kilot... De hasonlithatjuk egy öregapolo (erettsegi nelkül, tehat nem is korhazi növerl!)oraberehez is, ö 16 kilot vehet belöle...
Feller_Peti
Még így is olcsóbb, mint amilyen mértékben a nyugatiak szegényednek.
Még pár szankció és ők fognak ide járni kifliért is. Már most kezdenek menekülni a Müncheni kalifátusból.

Figyeljétek az eseményeket.
Aki Én
@Feller_Peti: ne hazudozz, te buta suttyó Shikaratyi!
Feller_Peti
@Aki Én: Mondja egy ostoba panelpatkány, avagy egy buta fotelhuszár. Akarjátok ti megdönteni a zorbánt... Fogyatékosok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.