Elhalasztják az osztrák államfőválasztás második fordulójának megismétlését – jelentette be hétfőn Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, és reményét fejezte ki, hogy az eddig október 2-ra tervezett fordulót még idén, november 27-én vagy december 4-én megtartják.

Sobotka azzal indokolta a döntést, hogy "technikai hiba", vagyis számos hibás szavazócédula miatt nem lehetséges a szavazás jogszerű és kifogástalan lebonyolítása.

A belügyminiszter elnézést kért azoktól a választópolgároktól, akik már elküldték levélben szavazataikat, és a jelöltektől is, mert "választási küzdelmük most még tovább fog tartani".

A múlt héten lefolytatott vizsgálat szerint az országszerte kiküldött szavazócédulák közül többnek a ragasztása nem volt megfelelő. Emiatt a levélben visszaküldött szavazatok érvénytelenek lehetnek. A belügyminiszter becslése szerint több száz hibás szavazócéduláról lehet szó, azonban pontos számokat nem említett.

A miniszter elmondása szerint, ha teljesen új borítékokat gyártanának, akkor nem biztos, hogy a választást még az idén meg tudják tartani. Ezért azt javasolja, hogy olyan borítékokat küldjenek ki a választópolgároknak, amilyenek 2009-ig használatban voltak.

Az államfőválasztásról szóló, hatályos törvény nem teszi lehetővé új választás kiírását, ezért a keddi parlamenti ülésen megvizsgálják az 1971 óta életben lévő törvény megváltoztatásának lehetőségét is. Eszerint ugyanis a választást csak akkor lehet elhalasztani, ha az egyik jelölt esetleg meghal.

Sobotka tájékoztatása szerint az új időpontot várhatóan a jövő héten, a keddi parlamenti ülés után tűzik ki. Célként nevezte meg, hogy a választást még idén megtartsák, így az új államfőt januárban beiktathatnák hivatalába.

A belügyminiszter becslése szerint nagyjából 2 millió euró többletköltséget jelenthet a szavazás elhalasztása.

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@archive: Most már egyértelmű.
Ez már maga a győzelem.
Már félnek a megmérettetéstől a csaló liberálisok.
Most már nem lehet, hogy egy 9000 fős körzetben 14 ezer szavazat jöjjön össze.
Persze a libsik javára.
A végén még a bécsi polgármesteri választást is ismételni kéne.
Szókrakész
A borítékok, amiket egy baloldali nyomda(!!!) készített sérülés nélkül simán nyitható, zárható.
haereticus.hu
Liberális demokráciában a csalás is demokratikus. Idióta ürüggyel elhalasztani az általuk elcsalt választást überdemokratikus. Kicsit sem átlátszó. Ha a nyilvánvaló tényt meg leírod, akkor náci vagy.
Szókrakész
A libsik elcsalták a bécsi polgármesterit, aztán ezt is.
Nyomdáik olyan többször nyitható borítékokkal dolgoztak ami ezt lehetővé tette.

Lemegyek egy trafikba és fillérekért veszek olyan borítékot, hogy pájszerrel nem lehet kinyitni leragasztás után, ezeket meg 1 millió nyitásra-csukásra tesztelték, mielőtt mehettek a választásra.

Már a neten mindenkit(nem libsit) figyelmeztetnek, hogy választáskor vigyen magával extra tixo-t, celluxot, alias ragasztót, ha nem akarja, hogy manipulálják a szavazati cetlijét.
Ördögvadász
A jól bevélt szoc. eljárás. Csalás manipuláció, - egymás között megoldjuk, évtizedeken át jól működött.
Ha viszont az ellenzék erőssödni kezd, ez már egy gond nekik.
volvós
Bezzeg ez Magyarországon nem fordulhat elö, itt az a lényeg,
hogy ragadjon a bélyeg ( akarom mondani a boríték )
Hogy elcsalják, vagy nem...ez már történelem !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.