Donald Trump megválasztott amerikai elnök kedd este azt ígérte, hogy kormányzata kivonul a Közel-Keletről és legyőzi az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet.

A politikus az észak-karolinai Fayetteville városában beszélt, azon a nagygyűlésen, amelyet a választási győzelemért köszönetet mondó körútján tartott.

Hangoztatta, hogy az "intervenciós politika és a káosz romboló körforgásának véget kell vetni". Kiemelte: elnöksége alatt az Egyesült Államok visszavonul a beavatkozástól és a világban zajló azon konfliktusokból, amelyek nem létfontosságúak az amerikai nemzeti érdekek szempontjából.

Donald Trump leszögezte: ezt az ígéretet a közelben lévő Fort Bragg (katonai bázis) katonacsaládjainak teszi, s megesküszik, hogy többé "nem harcolnak majd olyan vidékeken, ahol nem szabad harcolnunk". Hangsúlyozta: "abbahagyjuk a rohanást, hogy külföldi rezsimeket döntsünk meg, amelyekről semmit sem tudunk".

Kifejtette, hogy a terrorizmus elleni küzdelemre és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legyőzésére kell összpontosítani.

Elmondta, feljegyezte, mely államok vesznek részt az Iszlám Állam elleni harcban, s majd emlékezteti őket a küzdelem fontosságára. Azt érzékeltette, hogy elnöksége alatt az Egyesült Államok költ ugyan pénzt a Közel-Keleten a terrorellenes küzdelemre, de a korábbiaknál kevesebbet. Az így megtakarított pénzt pedig az amerikai infrastruktúra fejlesztésére kívánja fordítani.

"Hatezer milliárd dollárt költöttünk el a Közel-Keleten, miközben az útjaink rosszak, az országútjaink omladoznak, a hídjaink bedőlnek, alagútjaink nincsenek jó állapotban, a repülőtereink pedig úgy festenek, mintha a harmadik világban volnának" – szögezte le, hozzátéve: "mostantól pedig magunkra fogunk költeni".

Hangoztatta, hogy ezzel egyidejűleg tervezi az amerikai hadsereg teljes modernizálását és a katonaság jobb ellátását, kiképzését, egészségügyi ellátását is. A kivonulás "onnan, ahol nem kell harcolnunk", nem azt jelenti, hogy ne kellene fejleszteni a haderőt. "Erős és hatékony haderőnk lesz" – szögezte le.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemfideszes
Szóval, ami eddig nem ment katonai jelenléttel és rengeteg pénzzel, azt majd megoldják katonai jelenlét nélkül, és kevesebb pénzből?! Ezt sem az eszéért választották meg! Mindezt egy olyan leendő védelmi miniszterrel, aki szíve szerint már most háborút indítana Irán ellen.
"Erős és hatékony haderőnk lesz"
Vagyis, hogy az őt támogató fegyvermágnások se maradjanak hoppon, újra indul a hidegháborús fegyverkezési hajsza... és hogy a szintén őt támogató amerikai fegyverkereskedőknek is megérje, a kiselejtezett fegyverekkel pedig majd elárasztják az egész világot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.