13 millió oldalnyi CIA-anyag került nyilvánosságra az Amerikai Egyesül Államokban – olvasható a BBC cikkében.

A Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency, CIA)  hosszú pereskedés után lett arra kötelezve, hogy nyilvánosságra hozza a dokumentumokat, melyekből egy jó adag már nyilvánosan elérhető volt a marylandi Nemzeti Archívumban, a létesítmény nyitva tartási idejében. (A teljes archívum közel 800 ezer fájlból áll egyébként.)

A most elérhetővé tett dokumentumok között UFO-észlelésekről szólók is akadnak, de például a Csillagkapu-programról (érzékeken túli észlelés) értekező dokumentumokat is el lehet érni a nyilvános adatbázison keresztül, melyért ide kell kattintani. A BBC cikke Uri Gellerről, a népszerű parafenoménról szóló jelentéseket említ, valamint a láthatatlan tinta receptjéről is van értekezés az archívumban.

A Gizmodo Donald Trumpra keresett rá, azonban egy 1987-es újságtalálaton kívül sok mindent nem leltek fel. Ahogy cikkükben írják, vélhetően még dekádokat kell várni, hogy több minden kiderüljön.

A dokumentumok közt a "Hungary" keresőszóra is érdekes találatok ugranak fel, például egy jelentés 1946-ból, amely a Magyarországon és Romániában tapasztalható antiszemitizmusról számol be egy oldalban. De a Duna-83 hadgyakorlatról is szó esik sok más egyéb mellett.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
A magyarok mindig,mindenütt ott vannak,ha nem is a legjobbkor,a legjobb helyen,mint most is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.