Az előző napon őrizetbe vett békés tüntetők haladéktalan szabadon bocsátására sürgette Oroszországot hétfőn az Európai Unió.

Vasárnap korrupcióellenes megmozdulásokat tartottak Moszkvában és számos más orosz nagyvárosban. A tüntetéseket a Kreml már megkezdésük előtt törvényelleneseknek és provokatívaknak minősítette, a hatóságok pedig több mint ötszáz tüntetőt, köztük a demonstrációt szervező egyik ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt is őrizetbe vették.

Az Európai Unió által hétfőn kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy az orosz rendőrség fellépése ellehetetlenítette az alapvető szabadságjogok gyakorlását, valamint a békés gyülekezést, és ez sérti az orosz alkotmányt.

„Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy teljes mértékben tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek, ezen jogok fenntartása és az őrizetbe vett békés demonstrálók haladéktalan szabadon bocsátása érdekében”

- írták a kommünikében.

A tiltakozók egyebek mellett Dmitrij Medvegyev kormányfő távozását követelték, akit a Navalnij vezette alapítvány 70 milliárd rubel (mintegy 350 milliárd forint) értékű korrupcióval vádolt meg egy videóban.

Sajtóértékelések szerint a vasárnapi volt az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tüntetések óta. Mindez egy évvel az elnökválasztás előtt történik, amelyen reményei szerint Navalnij is elindulhat majd a hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnal szemben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.