Három és fél kilométer távolságból lőtte ki az Iszlám Állam egyik terroristáját egy kanadai elit mesterlövész Irakban. Ezzel be is állította az új világrekordot.

3540 méterről lőtt ki Irakban egy, az Iszlám Államhoz tartozó terroristát a kanadai különleges egységekbe tartozó mesterlövész. 

Ezzel a katona beállította a legmesszebbről leadott és igazolt halálos lövés új világrekordját a The Globe and Mail cikke szerint. 

A kanadai fegyveres erők csütörtökön erősítették meg, hogy az Irakban szolgáló Joint Task Force 2 egyik kanadai mesterlövésze múlt hónapban így semlegesített egy Iszlám Államhoz tartozó terroristát. 

A mesterlövész egy McMillan TAC-50-es puskát használt, a lövedék 10 másodperc alatt érte el a célpontot. Ennyi idő alatt a lövedékre rengeteg eltérítő erő (szél, légnyomás, Föld görbülete, stb.) hat, nem beszélve arról, hogy közben a célpont is elmozdulhat.

null

null

A lövéssel a mesterlövész egy potenciális támadást akadályozott meg az iraki erők ellen a kanadai fegyveres erők nyilatkozata szerint. 

Az előző rekordot egy brit mesterlövész, Craig Harrison tartotta, aki 2009-ben 2470 méterről lőtt le egy talibán ellenállót Afganisztánban. 

(Címlapi kép: pixabay.com)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...vagy a tányér nem egyenes vagy a leves görbe...
Műszaki adatok
Lőszer .50 BMG (12,7 x 99 mm)
Tárkapacitás 5 lőszer
Tömeg 11,8 kg
Fegyver hossza 1448 mm
Csőhossz 737 mm
Csőtorkolati sebesség 805 m/s
simmering73
Erre mondják azt ami az egyik oldalról nézve mázli, a másik oldalról nézve pech.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: igazad is lehetne,ha nem lenne légellenállás...gravitáció...egyebek..nem véletlenül hívják csőtorkolati sebességnek!!
magyarbakancs
Ilyen mésziről a föld forgási sebességét ,széljárást,gravitációt is figyelembe kell venni.
Apám ennek a mesterlóvőnek vagy szerencséje ,vagy nagy tudása van.
Az illetőt kit kilőttek sokáig ülhetett,állhatott egy helyben vagy aludt,hogy kitudták számolni minden adatott míg meg húzták a ravaszt.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ...és úgy három kilométerre a csőtől ez a sebesség mennyire csökkenhet szerinted ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: eléggé nagymértékben.. mivel ugye tudjuk,hogy a sebességgel négyzetesen növekszik a légellenállás...had ne kelljen most kiszámolnom..de nem is azért írtam hogy kötekedjek,csak nem lehet lineárisan számolni a csötorkolat sebességet a másodpercekkel!!
Csizmás Kond
@magyarbakancs: ...földforgásisebesség...vazze ami a földön van az minden vele forog...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: a kézi lőfegyvereknél a légellenállás nem tényező.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: szerinted...azt ugye tudod hogy szabadesésben semmi nem eshet gyorsabban 196 km/h-nál gyorsabban a földön,legyen az egy golyó,vagy egy gardróbszekrény...és mi miatt??? ejnye...hát a fránya légellenállás miatt!!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: mégegyszer ...a puskagolyó ballisztikai tényezői között nem számolnak a légellenállással...van ott töltet, cső, lövedéksúly , kaliber, robbanóanyag, magasságszög meg sokminden de a légellenállás nincs, ott csak az oldalszél hátszél ellenszél van amit a mérőműszer mér...csendes időben ezek is zéró.
Az ilyen találatokat még utánozni sem lehet merthabár minden lövésnél az illető számol és adatot rögzít erre a távolságra nincs biztosított feltétel...szóval célzott lőtt és talált...ez a ő szerencséje de nem ismételhető .
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: ebben egyetértünk...ez inkább véletlen,mint tudatos találat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.