1997. augusztus 31-én szenvedett halálos balesetet. A Szívek hercegnőjének halála összetörte a világot.

Éppen ma húsz éve, hogy a világ gyászba borult, amint kiderült: Diana meghalt. A BBC videót készített Diana halálának évfordulójára, ebben végigveszik a hányattatott sorsú hercegnő életének állomásait.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Fotó: wikipedia/Nick Parfjonov 

A videó, tele ritkán látott képekkel Dianáról ITT tekinthető meg.

Az 1961. július 1-jén született Diana Francis Spencer 1981. júliusában 29-én ment férjhez Károlyhoz, a brit trón örököséhez. Noha az egész világ elájult a nagyszabású esküvő láttán, Diana jóval később elárulta, szerelmes volt, de nem volt biztos abban, hogy a házassága működni fog. Igaza lett.

Hamar tönkrement a házasság

1982-ben Vilmos, 1984-ben Harry herceg is megszületett, de mint később kiderült, ez a házasságot már nem tudta rendbe rakni, a nyolcvanas évek végére romokban hevert a kapcsolat. Diana nem tudta megszokni az udvar szigorú protokollját, s férjével nem tették egymást boldoggá. Egy ideig azzal kárpótolta magát, hogy az egész világot körbeutazta, jótékonykodott és részt vett a taposóaknák felszámolásáért indított harcban is.

Egy évvel a válása után halt meg

Károly akkor újra ifjúkori szeretőjénél, későbbi második feleségénél, Camilla Parker-Bowles-nál keresett vigaszt. Diana és Károly 1992-ben szétköltöztek. Diana 1993-ben jelentette be, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, 1995-ben adta utolsó nagyinterjúját a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Diana és Dodi emlékhelye a Harrod's áruházban, amely Dodi édesapjáé (Fotó: wikipedia/Bobak Ha'Eri )

Egy évvel és három nappal később Diana 1997. augusztus 31-én, Párizsban szenvedett halálos autóbalesetet, amikor barátjával, Dodi al-Fayeddel a szállodájukba igyekeztek. A szállodai kamerafelvételek később nyilvánosságra kerültek.

 

A hercegnő halála előtti utolsó fotók ITT tekinthetők meg.

Évekkel később dokumentarista stílusú filmet készített a BBC a hercegnőről, ebben Naomi Watts játszotta el az életét.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Járt neki a pompás temetés

Noha a királyi családnak hivatalosan már nem volt tagja, a Szívek hercegnőjeként emlegetett Dianát annyira imádták az angolok – és az egész világ is –, hogy nagyszabású temetést rendeztek számára. Erzsébet királynő egy nappal a temetés előtt beszédet mondott:

"A szörnyű hírek után, amelyek vasárnap érkeztek, Anglia és a világ is felénk fordította a tekintetét. Szívet melengető volt megtapasztalnunk, milyen sokan fejezték ki részvétüket Diana elvesztése miatt... Először is szeretnék magam megemlékezni Dianáról. Kivételes és rendkívül tehetséges ember volt. A jó és a rossz időkben is képes volt mosolyogni, nevetni. Lenyűgözött másokat a melegségével és kedvességével. Csodáltam és tiszteltem őt az energiájáért és a mások iránt mutatott elkötelezettségéért. Illetve természetesen azért, mert odaadó édesanyja volt a fiainak. Ezen a héten Balmoralban mind segíteni próbáltunk Vilmosnak és Harrynek, hogy elfogadhassák a szörnyű veszteséget, amit ők, és mi többiek elszenvedtünk. Osztozom abban a szándékotokban, hogy szeretnétek ápolni, őrizni az emlékét. Számomra ez egy lehetőség, amivel Károllyal, Vilmossal és Harryvel az oldalamon fogok élni... Nyugodjon békében mindenki, aki már nincs többé. Mi pedig örüljünk, hogy ismertünk valakit, aki sokakat boldoggá tett" – mondta II. Erzsébet királynő a BBC-nek.

 

Húsz év után beszéltek a fiai a temetésről

Az akkor 12 és 14 éves fiúk végigkísérték édesanyjuk koporsóját London utcáin. A királynőt számtalan ember támadta, de később kiderült, hogy nagymamaként állt helyt gyászoló unokái mellett. Vilmos és Harry épp a múlt héten beszélt akkori emlékeiről.

A temetésen Elton John Dianának írt dalával, a Candle in the Wind-del búcsúzott a gyönyörű hercegnőtől.

Nyitókép: Getty Images 

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Katalina62: Mondjuk Karolyt, mint leendo kiralyt kotelezte volna elsosorban, hogy ne kurogasson egy elvalt not, meg a hazassagkotese elott egy nappal is...
Ha mar moralizalgatunk, akkor a dolog itt kezdodik...
Diana valoban ott kovette el csak a hibat, hogy nem merte fol, a kiralyi csaladbol elvalni nem lehet, csak kihalni.
Meg is josolta elore a sajat halalat...
Azzal egyutt ok mar hivatalosan elvaltak Karollyal, amikor viszonyt kezdett Dodival. Aki a maga nemeben szinten uralkodo volt, csak eppen nem a belterjes nyugati dinasztiakbol...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@kokopelli: El nem tudom kepzelni, hogy mitol borultal ki ennyire, es mitol vagy ennyire az o ellensege.
Annak az "idiota panoptikumnak" koszonheto meg mindig, hogy nagyjabol nyugalom van Europaban - ha Erzsebet anelkul halna meg, hogy rendezi az uralkodas kerdeset, akkor meg akarmi is megtortenhet.
Diana nem alulrol felkapaszkodott valaki volt, es egyaltalan nem akart kiralyne lenni, mert felt attol a hatalmas feladat-tomegtol, ami az uralkodassal jart.
A kiralyi csalad a sajat jovedelmebol osztja a jotekonysagi adomanyokat, szigoru rendszer szerint. Diananak a sajat csaladjatol is volt jovedelme ES vagyona, amibol szinten adakozott.
Amire o ki volt szemelve, - azt megtette: megszulte ket gyermeket, - egeszsegesek, gondosan nevelte oket, amig tehette...
O szerelmes volt Karolyba, meg akarta menteni a hazassagat, meg is alazta magat elotte, hogy terjen vissza hozza, de akkor mar annyira nyiltan csinalta a csalast Kamillaval, hogy csak na,.,.. Erzsebet pedig szemet hunyt minden felett, amit Karoly csinalt.
Kulonben is az osszes europai monarchia keresztbe-kasul hazasodott, es ebben a svedek sem kivetelek. De nekik konnyu polgarosodniuk, mert nem akkora a tet es a birodalmuk, mint Erzsebetnek.
Kulonben en is Erzsebet egyik gyarmatan elek, es itt nagyon jol mukodik a torvenykezes (ami az angol torvenyek alapjan muxik), gazdasagilag is nyereseges (iden 3.7 milliard dollar plusz van a koltsegvetesben), szoval az idiota panoptikumosok megiscsak tudnak valamit...:o))
Barmennyire is ellene vagy Diananak, en akkor is mast latok benne, es az egesz sorsaban - en nagyon szeretem ot - ember volt, tragikus veggel...Kar palcat torni felette, amikor az, aki a legtobbet tehetett volna erte, vigan eli a vilagat a ven ribanccal...
kokopelli
@karma1: milyed ráhatása van az angol királynőnek Európára?
A Brexit-nél sem kérdezték meg! Én nem voltam,nem vagyok és nem
leszek (lehetek) ellene,mivel senki sem volt Ő a politikában! Akárkit
odaállíthattak volna helyette! Mi volt a képesítése a csajnak? Mi volt
a lovászfiúval,meg a fittness csórikámmal? stb,stb...! Tele volt a hó-
cipőm a hírekkel,és olyan TV-ket vettem mindig aminek nem voltak
kezei! Nem szeretem a lopást! Hidd el nekem,hogy van még pár millió
társam ebben az ügyben! Mifelénk úgy mondják,hogy elsuhan a dolog
a scheggem mellett,mert csak pletyka az unatkozó hölgyeményeknek!
A "vén gebe" lett az utálatoskép,amikor a Dianánnak előjöttek a dolgai! :--))
A férfiak sokkal tárgyilagosabban ítélik meg az ilyen boulvard szennyet!
...de amig trágya van addig veréb is van,holott az egész ügy annyira lényegtelen ...
karma1
@kokopelli: A kiralyno NEM szolhat bele a belugyekbe: neki csak egy teljesen formalis es reprezentativ szerepe van... Ezert nem szolt bele, ezert van a parlamentukben also es felso haz.

Milyen vegzettseget varsz tole? Elvegezte a gimnaziumnak megfelelo kozepiskolat, es 18 evesen ferjhezment... Mikor meghalt, William 15, Harry 11 eves volt...

Meg mindig nem ertem, mitol vagy ekkora ellensege - mar latom, nemcsak Diananak, hanem ugy altalaban a noknek is ...
Bocs, de ez a hsz-ed szamomra teljesen ertelmezhetetlen volt , nem ertem, mirol irtal...
Karoly herceg mar az eskuvojuk elott vidaman kurogatta kamillat, es hat ha azt nezzuk, akkor Kamillabol se lehet kiralyNE (tehat a kiraly FELESEGE, nem az orszag uralkodoja, mint Erzsebet).
A ket fiu megszuletese utan maga az apja, Philip herceg biztatta a lapatfulut, hogy nyugodtan dugja csak Kamillat, mert nem Karoly lesz az egyetlen ferfi a kiralyi csaladban, akinek van szeretoje...
De hagyjuk ezt az egeszet, mert Benned akkora gyulolet van ez ellen a szerencsetlen sorsu Diana ellen, hogy semmi ertelme a parbeszednek.
Legyel buszke, hogyha valaki ferfi, akkor az egesz nyugodtan felrekurhat, mert megteheti a Teremtes Koronaja,... De ha ezt egy elvalt no teszi - akkor az a vilag cedaja...
Bocs, innentol kezdve en lezartam ezt a parttalan parbeszedet...:o((((
Legyen szep napod...
Desischado
@libellle: Én is nagyon szeretem és tisztelem őt. Akkor is, most is sírok, ha meglátom valahol. Most olvastam, hogy egy titkos ügynök a halálos ágyán bevallotta, hogy ő ölte meg Philip herceg megbízásából, mert kompromittáló lett volna a királyi családra. A Dodival való kapcsolata miatt. Mondjuk, én azok közé tartozom, akik sziklaszilárdan hisznek aban, hogy ez gyilkosság volt, és nem baleset. Szörnyű lesz a fiainak, ha egyszer mégis kiderül az igazság, de szeretném, ha a gyilkosok megbűnhődnének végre!
Katalina62
@karma1: minden együttérzésem Dianáé, de gondoskodnia kellett volna a beszélgetés megsemmisítéséről, ha másért nem, a gyerekei miatt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.