A Pentagon azzal számol, hogy naponta 20 ezer ember fog meghalni, ha Észak és Dél-Korea egymásnak feszül. Egy volt admirális szerint 50-50% esélye van egy újabb konvencionális fegyverekkel vívott háborúnak a közeljövőben, atomfegyverek bevetésére azonban mindössze 10%.

20 ezer ember halhat meg naponta, ha kitör a háború Észak- és Dél-Korea között

(Fotó: ED JONES/AFP)

Tegnap az észak-koreai külügyminiszter azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy "háborút kiáltott ki" és hogy joguk van lelőni az amerikai repülőket, még akkor is, ha nemzetközi légtéren repülnek át.

Ehhez képest tegnap az amerikaiak röptettek a Koreai-félsziget fölött néhány B1-es bombázót, de Észak-Korea még csak nem is érzékelte a repülőket.

A legtöbb szakember úgy véli, hogy ha képes is lenne Észak-Korea felfedezni az amerikai repülőket, lelőni őket valószínűleg a megfelelő technológia híján nem tudná a többségüket.

James Stavridis nyugdíjazott admirális és a Fletcher School of Law and Diplomacy at Tufts University dékánja úgy véli, egy atomháború kirobbanásának körülbelül 10%-os esélye van, miközben 50-50% az esélye egy hagyományos konfliktusnak.

A volt admirális úgy véli, Észak-Korea azzal robbanthatja ki a háborút, ha Guamra vagy köré rakétákat lőne ki, amire az Egyesült Államok tomahawk-rakéták kilövésével válaszolna. Erre válaszul Kim Dzsongun, aki nem akarna gyengének mutatkozni, valószínűleg hagyományos tüzérséggel bombázná Dél-Korea amerikai támaszpontjait és akár egy atombombát is bevethet, amit vagy repülőről dobna le, vagy egy hajón csempészne egy olyan területre, ahol az hatalmas kárt okozhat.

Stavridis úgy véli, hogy bár kevés az atomháború esélye, egyedül a kubai rakétaválság alatt volt hozzá közelebb a világ.

Rob Givens, az amerikai légierő egy nyugalmazott tábornoka elárulta, hogy a Pentagon azzal számol, hogy 20 ezer áldozata lenne Dél-Koreában Észak-Korea támadásának: jó eséllyel Kim Dzsongun nemcsak katonai, hanem civil célpontokat is támadna. A pusztítás főleg a háború első szakaszában lenne jelentős, főleg, ha Észak-Korea figyelmeztetés nélkül csap le.

(CNBC, Los Angeles Times, Portfolio)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A Pentagon csak ne szamolgasson, mert nem a ket Koreanak kell egymasnak szegulnie, hanem trumpnak kell vallalnia a felelosseget a twitterezesen torteno baromsagaira. O keverte a szart, akkor csinalja is csak vegig. De az sokkal tobb lesz, mint napi 20 ezer...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
@karma1: - ja, én értettem félre, nem te fogalmaztál félreérthetően. :(
karma1
@elnyomott: Asszem, ebben nem volt semmi felreertheto:
"A Pentagon csak ne szamolgasson, mert nem a ket Koreanak kell egymasnak szegulnie, hanem trumpnak kell vallalnia a felelosseget a twitterezesen torteno baromsagaira. O keverte a szart, akkor csinalja is csak vegig. De az sokkal tobb lesz, mint napi 20 ezer..."
NEM a 2 Koreanak van egymassal baja, ahogy a Pentagon be akarja allitani. trump mar huzodna vissza, es szerintem azon gondolkodik, hogy majd del Koreanak szallit egy csomo fegyvert, es majd ok ketten lejatsszak a bulit Amerika helyett...
A vitorlashaju mindenkit mindenkivel osszeugraszt, aztan szepen kisetal a porondrol,...
karma1
@elnyomott: Tokbuliiiii...:o)))) 11.17-re
elnyomott
@Donáld Tramp: - de ők valamit már letettek az asztalra. De szar fiatalok inkább menekülnek oda, ahol meghúzhatják magukat - és onnan pofáznak. :(
lópicigáspár
@karma1: Azt azért ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy Dél-Koreában vannak amerikai támaszpontok és a józan paraszti ész azt diktálná, hogy a legközelebbi célpontot kell kilőni, szóval először irány dél, aztán ráér lövöldözni messzebbre is.
karma1
@lópicigáspár: Most vagy nem akarja a delkoreaiakat IS leoldosni, vagy csak tul kicsinek tartana azt az eredmenyt. Ez az idiota oriascsecsemo azt talalta ki, hogy o nagyvadra megy, es egyenesen Amerikat rombolja le, az amerikai nepet riogatja...Egyszer mar valakinek jol valagba kene rugnia...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.