Német meteorológusok Európa fölött enyhe fokú radioaktivitás-növekedést mérnek napok óta. Erről osztrák és német lapok számoltak be elsőként, mint például a Volksblatt, a Zeit és a Berliner Morgenpost is – írja az index.hu portál. A német és osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását.

Először osztrák majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a változásra. Méréseiket később a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Megállapították, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége.

Az index. hu azt írja:

a frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Az, hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzó anyag, egyelőre nem tudják a szakemberek, csak az biztos, hogy

nem atomerőművi balesetről lehet szó.

A szakemberek úgy vélik:

az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp.

A német és osztrák hatóságok felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak annak mértékéről.

Forrás: Index

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay cco

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Csernobilnal is a svedek mertek eloszor radioaktivitast...
Most akkor kepzeljek el a Paks2 tamogatoi, hogy Europa KOZEPEN mit jelenthet egy hasonlo szivargas...:o(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Azért egy hivatalos nyilatkozat a kormány részéről jó lenne mit tudnak?!
gulyasgyula
@1magyar: ...Szerintem senkinek fogalma sincs a történtekről ...Ezért jobb ha hallgatnak mert az ellenzék ebből is politikai kérdést csinálna amire semmi szükség ..""Ha hallgattál volna ,bölcs maradtál volna ""
1magyar
@gulyasgyula: Az engem egy csöppent sem érdekel, hogy a mikroellenzék mit ugat, de ha igaz, jó lenne tudni.
gulyasgyula
@1magyar: ...Nekem van egy öreg mérnök barátom Pakson ..Ha erőművi hiba lenne azt a Nemzetközi Atomenergia Bizottság tudná meg először ..A többi ilyen anyaggal dolgozót labort , egyéb stb nem tudják ellenőrizni ilyen kis dózisnál ..
1magyar
@gulyasgyula: Nem is Paksra gondoltam, hanem úgy egyáltalán, szedjünk-e jódot?
gulyasgyula
@1magyar: ..Komoly sugárzásnál a jód semmit nem ér ..Ilyen kis dózis //háttér sugárzás // meg ki tudja hányszor van ..Én nem szedem ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél