A muszlim rohingja kisebbség elleni brutális fellépés miatt az USA büntető intézkedéseket vezet be a mianmari kormány ellen.

Az amerikai kormány büntető intézkedéseket foganatosít a mianmari vezetés ellen a rohingja kisebbség elleni erőszak miatt – jelentette be Washingtonban hétfőn a külügyi szóvivő.

Heather Nauert közleményben kifejezte Washington aggodalmát a mianmari Arakán államban élő, muszlim vallású rohingja kisebbség helyzete miatt. "Szükséges az atrocitásokért felelősök elszámoltatása, legyen szó akár kormányzati erőkről, akár önkényeskedő egyénekről" – szögezte le közleményében.

Büntető intézkedéseket vezet be Mianmar ellen az USA

Fotó: wikipedia OGL/Flickr/Foreign and Commonwealth Office

A szóvivő a – mianmari hadsereg ellen hozott korábbi intézkedések és fegyvereladási embargó mellett – bevezetett új szankciókkal kapcsolatban elmondta: ezek között szerepel például a magas rangú mianmari katonai vezetőknek adott beutazási engedélyek felfüggesztése, vagy a biztonsági erők magas rangú tisztségviselőinek már kézbesített meghívások visszavonása.

Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezett gazdasági szankciókat is "az atrocitásokért felelős személyek ellen".

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a múlt szerdán jelentette ki először nyilvánosan, hogy a muszlim vallású rohingja menekültek válságáért a mianmari hadsereg vezetői a felelősek.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint augusztus 25-e óta több mint 580 ezer rohingja kényszerült elmenekülni Mianmarból a szomszédos Bangladesbe. A válság akkor robbant ki, amikor az üldöztetést szenvedő kisebbségi rohingják fellázadtak a bánásmód ellen és rendőrőrsöket támadtak meg. A hadsereg azonnali erőszakkal válaszolt.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia OGL/Flickr/Foreign and Commonwealth Office)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél