Észak-Korea képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) kedden kilátásba helyezte, hogy a 2021-es téli Ázsiai Játékokat közösen rendezné meg Dél-Koreával.

Csang Ung szerint Észak-Korea helyszínként rendelkezésre bocsátaná a Maszikrijong sípályát Vonszan városának közelében.

Az észak-koreai NOB-tag mindössze néhány nappal azt követően nyilatkozott, hogy a phjongcshangi téli olimpiai játékok helyszínéül szolgáló Kangvon tartománynak a kormányzója, Csoi Mun-szun bejelentette, hogy fontolgatják a 2021-es téli Ázsiai Játékok közös megrendezésére vonatkozó javaslatát. A 2021-es sportrendezvény helyszínéül szolgáló várost még nem jelölték ki

A téli olimpiára egyébként 22 fős észak-koreai küldöttség érkezett Kim Jodzsong és Kim Jongnam névleges államfő irányításával. A delegációt Ri Nakjon dél-koreai miniszterelnök ebédre látta vendégül egy szöuli szállodában, előző nap pedig Kim Jodzsong Phenjanba szóló meghívót adott át Szöulban a dél-koreai elnöknek, aki elfogadta azt.

Kim Jodzsong eddig az egyetlen a kommunista Észak-Koreát alapító és irányító Kim család tagjai közül, aki felkereste Dél-Koreát az 1950–53-as koreai háború óta.

Elemzők úgy vélik, hogy a korábbinál jóval békülékenyebb északi hangnem célja a nemzetközi szankciók, valamint a dél-koreai–amerikai szövetség meggyengítése lehet. Szakértők óva intenek a hurráoptimizmustól, és hangsúlyozzák, hogy a két Korea kapcsolata csak akkor fejlődhet igazán, ha Észak-Korea leállítja, vagy legalább visszafogja rakéta- és atomprogramját.

Címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.