Egy évvel tovább maradnak az anyjuk mellett a svéd erdőkben élő barnamedve-bocsok, mint néhány évtizeddel ezelőtt – derült ki egy új kutatásból.

Ugyan a populációk létszáma nem változott, a barna medvék egyedeinek életét és viselkedését a vadászat okozta nyomás erősen befolyásolja – idézte a BBC hírportálja a Nature Communications című tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányt.

A vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a svéd barnamedvebocsok

Fotó: Pixabay

Svédországban lehet medvére vadászni, kivéve, ha kölykei vannak. A medvék "gyermekgondozási ideje" talán azért nőtt két és fél évre, mert a vadászati törvény védi a bocsáról gondoskodó nőstényt. Így minél tovább marad az anyjával a bocs, annál tovább kerüli el az anya, hogy megöljék – mondta Joanie Van de Walle, a kanadai Sherbrooke-i Egyetem munkatársa.

Mivel a törvény miatt a bocsáról tovább gondoskodó nőstény könnyebben életben marad, a vadászatnak szelektív hatása van, vagyis mesterségesen avatkozik bele abba, hogy mely állatok maradjanak életben és szaporodjanak – tette hozzá.

A kutatók megvizsgálták az ország közepén élő, erősen vadászott medvepopuláció túlélési és szaporodási adatait. A medveanyák kétféle gondozási stratégiát követnek, az egyik szerint rövidebb ideig etetik a bocsot, így a következő évben már újra kicsinyük lehet. A másik stratégia a hosszabb gondozás, így azonban kisebb lesz a szaporulat.

Az utóbbi években a svéd erdők barna medvéi egy évvel hosszabban, akár két és fél évig is etetik bocsaikat.

Az eredmények alapján a svéd medvevadászat fenntarthatónak tűnik, hiszen a medvepopuláció mérete stabil maradt.

A tudósok szerint fontos, hogy megértsük, milyen hatása van az emberi tevékenységnek az állatokra. A vadászat akár úgy is megváltoztathatja a populációt, hogy nagyobb lesz benne a szaporodóképes nőstények aránya – vélte Van de Walle. Reméljük, Semjén úr nem gondolkodik medvékben. 

Más állatok esetében is lehetséges, hogy az ember beleszól az evolúcióba, a trófeavadászok például a hatalmas szarvú, tülkű, agancsú hímeket szelektálják ki a populációból, ezzel a kihalás szélére sodornak egyes fajokat.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Á az nem úgyvót...Hanem azvót, hogy a Zsemjény doktorúr, mindig hetenyte jár házi jószágállatokra vadászni arraféle, oszt mindég eltévelyeg... napokig bolyong az erdőségekben, mire a helikopteresek megtalálják, és megmentik... gyakran szédeleg medvetanyák közelében... ha épp a bocs kint van és meglátyjaja zsemlyén fótot a rémülettől és iszonytól nagyon komoly sokkot kap, van hogy szörnyet is hal ijedtében a bocs... de még a nyőstíny medve sem mer kimenni a fényre, amíg el nem kotródik.. emiatt már újra felütötte fejét a svéd erdőségekben havasokban a jeti legenda, többfelé láttak szédelegni egy borzalmas csúnya ember szerű izét... és hát az nagy valószínűleg a Zsóti bátyánk... XD
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Szeparepa2: Buta svéd tudósok hónapokig kutatgatnak,pedig ilyen egyszerü a megoldás,féltik bocsaikat ettől a semilyen zsótitól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.