Erőfeszítésekre hívott fel a béke érdekében egy esetleges közel-keleti háború veszélye miatti világméretű aggodalmak tükrében Angela Merkel német kancellár szombaton Assisiben, amikor átvette a ferences szerzetesrend Béke lámpása-díját.

Ezt a díjat olyanok kapják, akik elkötelezik magukat a népek közötti békés együttélés elősegítésére. A díjátadáson jelen volt mások között Paolo Gentiloni ügyvezető olasz miniszterelnök, Romano Prodi egykori olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke, valamint a kolostor tiszteletbeli vendége, a díj előző, 2016-os kitüntetettje, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

„A békéhez és kiengesztelődéshez vezető út többnyire csak nagy erőfeszítéssel és kitartással járható”

– mondta a német kancellár. „Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy jól meg van világítva előttünk” –  tette hozzá. „Ha így volna, az emberek talán nem tévednének folyton-folyvást le róla” – mondta.

Merkel fekszólalt a békéért

„Figyelemmel kísérjük a közel-keleti események és az Izrael és Irán közötti viszony alakulását, abból kiindulva, hogy Izrael biztonsága Németország állami politikájának része”

– mondta Merkel. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kilépése az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodásból „jelentősen bonyolítja a helyzetet a térségben”. Hozzáfűzte, hogy a szíriai válság megoldása „mindenkitől politikai erőfeszítést kíván, hogy a korunk legrosszabb humanitárius válságát megszenvedő szíriai lakosságnak a remény fénysugarát adhassuk”. 

Enzo Fortunato, az Európa védőszentjéről, Assisi Szent Ferencről elnevezett bazilika sajtóosztályának vezetője szerint Merkelt a szíriai menekültek befogadásában és támogatásában kifejtett erőfeszítéseiért tüntették ki a Béke lámpása-díjjal.

Cikk- és címlapkép: Andreas SOLARO / AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.