Nem köt új megállapodást Szerbiával a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindaddig, amíg a szerb kormány ki nem nevezi az új pénzügyminisztert – közölte az IMF belgrádi küldöttsége pénteken.

Egyelőre nem köt új megállapodást Szerbiával az IMF

Tanácskoznak a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülésszakán részt vevő politikusok és pénzügyi vezetők az IMF washingtoni székházában 2018. április 21-én. (MTI/EPA/Stephen Jaffe/IMF)

Dusan Vujovic pénzügyminiszter május 7-én nyújtotta be lemondását személyes okokra hivatkozva. A 66 éves közgazdász négy évig vezette a pénzügyi tárcát, korábban néhány hónapig gazdasági miniszter volt. Az új tárcavezető kinevezéséig Ana Brnabic miniszterelnök látja el a pénzügyminiszteri feladatokat.

A Világbank korábbi tanácsadójaként is működő Dusan Vujovic volt az, akinek közvetítésével 2014-ben létrejött a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap közötti 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás, amelyet Belgrád sikeresen hajtott végre. Az IMF most közölte, amíg nincs kinevezett szakember a pénzügyminisztérium élén, nincs értelme komoly tárgyalásokba kezdeni.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége közölte: a szerb kormánnyal megegyeztek egy új megállapodás alapvető pontjairól, a részletekre viszont akkor térnek vissza, amikor az új pénzügyminiszter már átvette hivatalát. Az új megállapodás nem hitelt jelentene, hanem tanácsadásra és megfigyelői tevékenységre vonatkozna.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.