Új földtörténeti korszakként határozták meg jelenkorunkat a tudósok: az északkelet-indiai Meghálaja államról elnevezett korszak 4200 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy óriási aszály világszerte számos civilizációt elpusztított, és még ma is tart – írja a BBC hírportálja.

Új földtörténeti korszakként határozták meg jelenkorunkat a tudósok

Fotó: Pixabay

A geológusok időegységekre tagolják fel bolygónk 4,6 milliárd éves történelmét. Minden egyes "szelet" valamilyen jelentős eseményhez kötődik, például a kontinensek feltöredezéséhez, az éghajlatban bekövetkező drasztikus változásokhoz, vagy bizonyos állatok és növények megjelenéséhez.

Az emberiség jelenleg a holocén földtörténeti korban él, amely 11700 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy erős felmelegedés vetett véget az utolsó jégkorszaknak. Az úgynevezett standard globális kronosztratigráfiai skála időről időre való megújításáért felelős Nemzetközi Rétegtani Bizottság (ICS) szerint azonban a holocén továbbtagolható felső, közép és alsó szakaszra.

Mindegyik szakaszhoz valamilyen jelentős éghajlati esemény kapcsolódik. A még ma is tartó Meghálaja-korszak kezdete – amelynek meghatározását az északkelet-indiai állam egyik barlangjában lévő állócseppkövek (sztalagmit) rétegei segítették –, 4200 évvel ezelőtt volt.

Ez a korszak egy pusztító aszállyal indult, amely két évszázadon át éreztette hatását, számos civilizációt elpusztítva egyebek között Egyiptomban, Görögországban, Mezopotámiában, az Indus és a Jangce folyók völgyében. Az aszályt feltehetőleg az óceáni és légköri cirkulációk megváltozása okozta.

Az ICS új felosztási javaslatát ratifikáló Geológiai Tudományok Nemzetközi Szövetségének (IUGS) főtitkára, Stanley Finney szerint a Meghálaja-korszak azért számít egyedülállónak a geológiai időskálán, mert kezdete egybeesik egy globális kulturális eseménnyel, amelyet egy globális éghajlati esemény váltott ki.

A holocén középső szakasza, a Northgrippian 8300 évvel ezelőtt kezdődött és a Meghálaja-korszak kezdetéig tartott. Ennek a szakasznak a kezdete egy hirtelen lehűléshez köthető, amelyet valószínűleg az okozott, hogy a mai Kanada területén elolvadt gleccserekből származó édesvíz az Atlanti-óceán északi részébe került, megbolygatva az óceáni áramlatokat.

A holocén legrégebbi szakasza, amely az utolsó jégkorszak végével vette kezdetét, a grönlandi nevet kapta.

A kutatók egy része ugyanakkor elhamarkodottnak érzi a geológiai időskála azonnali aktualizálását. Szerintük ugyanis nem biztos, hogy az egyes új korszakok kezdetének tekintett mérföldkövek valóban globális hatással bírtak.

Ezen kívül nehezményezik, hogy akkor született döntés az új korszakokról, amikor még mindig aktív vita zajlik az antropocén földtörténeti kor jóváhagyásáról. A javasolt földtörténeti kort onnan számítanák, amikor az emberi tevékenység hatása a Föld élővilágára hirtelen intenzívvé és globálissá válik.

(BBC, MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Ó hogy a fasznak kell mindent elnevezgetni hülyébbnél hülyébb nevekkel...
Peller Anikó
@Szeparepa2: valóban, inkább répának lehetne nevetni, prdn nevezni.

más, "az emberi tevékenység hatása a Föld élővilágára hirtelen intenzívvé és globálissá válik."

Na ez van most. Nagyon hirtelen.
Szeparepa2
@Peller Anikó: A keleti bölcsek inkább arra intenek, hogy ne tagoljunk, ne osszunk tovább, ne nevezgessünk, mert az mind hiábavalóság... csak egyre inkább gabalyodunk a hiábavalóság hálójába ezzel... hanem inkább egyszerűsítsünk, egyesítsünk, lássuk meg az egységet mindenben, mert valójában minden egy... A bonyolítás a balga tévelygése, teljesen hiábavaló... Tanulhatunk persze nagyon sokat, az nem árt... megtanulhatjuk a sok elnevezést, a különbségtételeket és felosztások tömkelegét, aztán egy nap, remélhetőleg még nem későn, rá fogunk ébredni, hogy annyi értelme volt, hogy pallérozta elménket, de más haszna és célja semmi sem volt... és legjobb az egész mihaszna agyrémet elfelejteni... az igazság és bölcsesség az egyszerűségben rejlik... ha bonyolítunk és csak osztogatunk nevezgetünk, egyre távolabb kerülünk tőle... legalábbis ilyesmiket mondogatnak a keleti bölcsek... vagymik... ;)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok