Oroszország több mint 80 városában tüntettek vasárnap a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen, a rendőrség estig 839 ember vett őrizetbe az OVD-Info civil szervezet szerint.

A hatóságok a települések túlnyomó többségében nem engedélyezték a megmozdulásokat, amit gyakran azzal indokoltak, hogy a tiltakozások egybeestek az ugyanezen a napon megtartott regionális és önkormányzati választásokkal, illetve a kampánycsenddel. A hatóságok mindössze négy településen – Kurgánban, Csebokszáriban, Kirovban és Bereznyikiben – engedélyezték egyértelműen a megmozdulásokat.

Népirtásnak tartják Putyin nyugdíjreformját, több mint 80 városban tüntettek ellene az oroszok

A szentpétervári tüntetésen vezetnek el két nőt

Fotó, címlapi kép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A rendőrség több helyen erőt alkalmazott a törvénytelennek nyilvánított megmozdulások megakadályozására és 33 városban vett őrizetbe tüntetőket. A OVD-Info szerint legtöbbet, 354 embert, Szentpéterváron állították elő a hatóságok, ahol a helyi tiltakozást előbb engedélyezték, majd a beleegyezést visszavonták. Az Interax hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva mintegy száz őrizetbe vételről számolt be a Néva-parti nagyvárosból, Moszkvából pedig "néhányról".

Az orosz fővárosban a különböző becslések szerint 500-2000 tüntető tiltakozott a nyugdíjkorhatár emelése ellen. A rendőrség fémkordonnal zárta el ez útjukat és többeket kiemelt a tömegből.

Az orosz Távol-Kelettől kezdve Szibérián át Szentpétervárig megrendezett tüntetések előestéjén többtucatnyi szervezőt vettek őrizetbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus követői közül. Maga Navalnij augusztus 25. óta 30 napos "adminisztratív elzárását" tölti a tüntetések megtartására vonatkozó előírások megsértése miatt.

A nyugdíjreform Vlagyimir Putyin elnök által enyhített tervezetének értelmében az öregségi nyugdíjkorhatárt a következő években fokozatosan öt évvel emelik meg, a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 évre. Az intézkedés elégedetlenséget szült, mert a Világbank statisztikája szerint a férfiak 43 százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort.

A nemzetközi pénzügyi szervezet adatai szerint az átlagos várható élettartam Oroszországban a férfiaknál 66, a nőknél 77 év.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Működik putyin demokráciája??!!! Börtenbe, aki nem ért vele egyet??!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fekete
Nyugaton megsem kerdeznek,es ugy fel viszik a nyugdijakat! Tuntettni?Pld.Itt E, Amerikaban
a 65 helyett most 68 lesz.Es megsem mukan senkisem.Itt is leszednek rolad mindent.
esperanza
@fekete: Hollandiaban 67 . ( ferfi es no is)
Lepényleső
Na ugye,mi milyen szépen benyeltük ezt is,holott mindenki tudja,hogy a fele férfi sem éli meg
a 65-öt. Az igaz viszont,hogy a külhoniaknak szép nyugdíjuk lesz abból amit mi befizetünk.
m73
Mit háborogtok ruszkik?Megszavaztátok ezt a mocskos kbg-s gyilkost,akkor most éljetek vele együtt!
1magyar
@csak úgy...: Még most jobban élnek a hibbant nyugati nyugdíjasok, de következő nemzedéknek már a migrik keresik meg a nyugdíjukat mert azokra költik a pénzt a kormányaik.
SystemError
Hogy Putyin mekkora nemzeti hős azt nem tudom, de hogy rajta keresztül megy minden csepp gáz és olaj Európába az biztos. Ez ma Európa összfogyasztásának kb a felét teszi ki! Én nem láttam Oroszországban azt a fene nagy jólétet. Pedig csak a nyersanyag exportból annyi lének kéne lennie, ami mellett még egy kommunista termelés is boldog jólétet eredményez.. Hát nem ez van..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok