Elhunyt pénteken késő este George H.W. Bush volt amerikai elnök. Kilencvennégy éves volt.

Bush 1980 júliusában a republikánus elnökjelölő konvención Ronald Reagan választotta alelnökjelöltjévé. A választási sikert követően, 1981. január 20-án Bush az Egyesült Államok 43. alelnökeként tette le a hivatali esküt, és két elnöki cikluson át képviselte a reagani politikát.

Bush 74 országban tárgyalt, 1983-ban járt Magyarországon is, ahol később, 1989 júliusában az amerikai elnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást. Volt elnökként 2001-ben harmadik alkalommal is felkereste Magyarországot.

Miután Reagan második hivatali ciklusának lejárta után nem indulhatott újra az elnökségért, a republikánusok Busht választották meg jelöltjüknek. Az addigi alelnök a„nem lesznek új adók” ígéretével győzött, és 1989. január 20-án az Egyesült Államok 41. elnökeként lépett hivatalba. Elnöksége kezdetére esett a Szovjetunió széthullása, a kelet-európai rendszerváltás, a berlini fal leomlása.

Meghalt Bush volt amerikail elnök

1989 decemberében történelmi csúcstalálkozót tartott Mihail Gorbacsovval, s a nyugati nagyhatalmak közül egyedül támogatta fenntartások nélkül a német újraegyesítést.

1989 végén a panamai diktátor, Noriega tábornok eltávolítására amerikai csapatokat küldött a közép-amerikai országba. Kuvait 1990-es iraki megszállása után sikerült meggyőznie a közvéleményt az Öböl-háború szükségességéről, és

a Sivatagi Vihar fedőnevű hadműveletben az ENSZ-felhatalmazással rendelkező, amerikai vezetésű szövetséges erők kiűzték Szaddám Huszein csapatait Kuvaitból.

George Bush 1945-ben nősült meg, hat gyermeke közül George W. Bush 2001 és 2009 között az Egyesült Államok 43., republikánus elnöke lett. (Ezzel John Adams és John Quincy Adams után másodszor fordult elő az amerikai történelemben, hogy apát és fiát is elnökké választották.)

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.