Az idén télen nem várhatók problémák az Európai Unió tagállamainak földgázellátásában, zavartalannak ígérkezik Oroszország exportja Ukrajnán át – jelentette ki az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke, miután Moszkva és Kijev képviselőivel tárgyalt.

Jó hírek érkeztek a téli gázellátással kapcsolatban
Fotó: Youtube

Maros Sefcovic hétfőn Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, illetve a Gazprom orosz és a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőivel tárgyalt Brüsszelben.

Az alelnök az ülés után közölte, hogy bemutatta javaslatát a feleknek az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló, év végén lejáró szerződés megújításának feltételeiről.

Ennek részleteiről nem árult el szinte semmit, mint mondta,

Ukrajna és Oroszország most megvizsgálja a dokumentumot, majd májusban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Hozzátette, a tervezet javasolt feltételei tisztességesek minden oldal számára, véleménye szerint ez a legműködőképesebb megoldás.

"Fogy az idő, ketyeg az óra, minden nappal egyre közelebb kerülünk a jelenlegi szerződés lejártához" – fogalmazott.

A Naftohaz a találkozó előtt arról számolt be, hogy nem várnak előrelépést az egyeztetéstől, Moszkva ugyanis szerintük időhúzásra játszik, hogy előbb elkészüljön az Északi Áramlat-2 földgázvezeték.

Utóbbi téma kapcsán Sefcovic leszögezte: az Európai Bizottságnak továbbra is vannak aggályai a vezeték építésével kapcsolatban.

Sokan élesen bírálják a projektet, amelynek keretében év végéig

két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlatot.

Oroszország így elméletileg kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitállamot, egyetlen útvonalra terelhetné át európai gázszállítmányai 80 százalékát, ráadásul domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

A Naftohaz 2015 óta egyáltalán nem vásárol orosz gázt, az európai reverzszállításokból elégíti ki szükségleteit.

Alekszandr Novak brüsszeli sajtótájékoztatóján a szaúdi bírálatokra reagálva hangsúlyozta, országa elkötelezett a kőolaj-kitermelés korlátozása mellett. A szaúdi energiaügyi miniszter múlt héten bírálta az orosz kormányt, mondván, a megállapodás ellenére a vártnál lassabban csökkentik a kitermelést.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.