"Fontos, hogy legyenek a politikai megosztottságon felül álló értékeink, és a kereszténységben mi ilyen értékeket látunk" – fogalmazott Balog Zoltán miniszterelnöki biztos az MTI-nek Washingtonban, ahol részt vett a hagyományos Nemzeti Imareggelin.

Az eseményt évtizedek óta minden február első csütörtökén rendezik meg az Egyesült Államokban, Washingtonban. Alapítója Abraham Vereide norvégiai születésű amerikai metodista lelkipásztor volt, aki 1953-ban hívta életre az Elnöki Imareggelit, amelyet később Nemzeti Imareggelinek neveztek el. Dwight Eisenhower óta valamennyi amerikai államfő részt vesz a rendezvényen, amelynek vendéglátói a kongresszus tagjai, és amelyre politikai és vallási vezetők látogatnak el szerte a világból.

Balog Zoltán szerint a kereszténység a politikai megosztottságon felül álló érték

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Thaler Tamás

"Azok jöttek itt össze, akik a keresztény értékeknek a közéleti erkölcsi, politikai, gazdasági jelentőségéről gondolkodnak, és az a vágyuk és törekvésük, hogy ezeket az értékeket átültessék az élet legkülönbözőbb területein a gyakorlatba is" – fogalmazott az imareggeli jelentőségéről Balog Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy amerikai mintára Magyarországon kétszer, 2017-ben és 2018-ban rendeztek nemzetközi imareggelit, amelynek nagyon nagy sikere volt. Olyan személyiségek mondtak beszédet, mint a lengyel miniszterelnök-helyettes vagy Sam Brownback, az amerikai elnök vallásszabadságért felelős különmegbízottja.

Az imareggeli kínálta kapcsolatteremtési lehetőségeket említve a miniszterelnöki biztos kiemelte az informális diplomácia jelentőségét. Közölte: megbeszélést folytatott Sam Brownbackkel.

"Azt hiszem, évtizedek óta nem fordult elő, hogy az amerikai és a magyar kormány közös szándéknyilatkozatot írjon alá arról, hogy az üldözött keresztényeket milyen módon segítsük együttes erővel a Közel-Keleten. Ennek az együttműködésnek a további lehetőségeit vitattuk meg" – mondta Balog Zoltán. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat nagyra értékeli a magyar kormánynak az üldözött keresztények védelmében folytatott munkáját.

Az imareggeliről szólva Balog Zoltán azt mondta: "Most, hogy ötödször vagyok itt, látom Donald Trump elnökön is, hogy hatással van rá az itt lévő több ezer embernek az az üzenete, hogy érte is imádkoznak, őt is felelősséggel hordozzák a hitükben azok is, akik nem értenek egyet a politikájával."

Egyik fő ellenlábasa, Nancy Pelosi demokrata párti házelnök ugyanúgy megtapsolta őt a beszéde után, és ugyanúgy imádkozott érte, mint ahogyan a republikánus támogatói – tette hozzá Balog Zoltán, aki szerint "ez fontos jelzés, és többletenergiát adhat minden vezetőnek".

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Tehát azon töri a kobakját a TAMBURMAJOR, hogy SAJTÓ FÉLÓRA helyett IMAREGGELIVEL kezdjenek azok is, akiknek nem jut KAJA a reggeli asztalára a XXI. században!
.
Ami a POLITIKAI MEGOSZTOTTSÁGOT illeti, barbatrükjeik következtében a TISZTESSÉG, és a tisztességtelen között kezdenek gondolkozni a ZEMBEREK!
.
fideszes gyökér
Tehát a vallási megosztottság is fontos, nem csak a politikai.
justhpeter
"Balog Zoltán szerint a kereszténység a politikai megosztottságon felül álló érték"
Szerintem is. Ha nem ilyen aljas nemzeti-keresztény, tolvaj söpredék képviseli, mint a fideSS-kdnp.
Szeparepa2
Persze hogyne, hamarosan majd a Pokolban égve, jó hosszan fogsz elbeszélgetni erről a Sátánnal, csak örökidőkig...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2019. April 22., 16:49
Nagy a torlódás Hegyeshalomnál
Itthon - 2019. April 22., 16:34
Leégett egy cukrászda Leányfalun
Nagyvilág - 2019. April 22., 14:53
Mi történt Katy Perryvel? Rá sem lehet ismerni