A szaúdi kormány sajnálatát fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy az Európai Bizottság előző nap Szaúd-Arábiát is felvette az Európai Bizottság a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen nem elég hatékonyan fellépő országok tervezett feketelistájára.

Az Európai Bizottság közölte szerdán, hogy további hét országot is fel akar venni az listára, köztük Szaúd-Arábiát és Panamát a lajstromban már szereplő 16 ország mellé, olyanok közé mint Irán, Irak, Pakisztán, Etiópia és Észak-Korea.

A frissített jegyzékben kiemelt kockázatot jelentő államok szerepelnek, amelyeknek súlyos hiányosságok vannak a pénzmosás és a terrorfinanszírozás megelőzésére vonatkozó előírásaikban. A feketelistára felvett országokból származó természetes és jogi személyeknek a szokásosnál is szigorúbb ellenőrzéseken kell majd átesniük, ha gazdasági tevékenységet akarnak folytatni az Európai Unióban, de a felkerülés komoly nemzetközi presztízsveszteséget is jelent.

Szaúd-Arábia sajnálkozik amiatt, hogy felkerült az EU-s feketelistára

A dokumentumot még az Európai Unió jogalkotó társszerveinek is jóvá kell hagyniuk. Diplomáciai források szerint azonban Franciaország és Nagy-Britannia is erősen ellenzi Szaúd-Arábia felvételét.

Szaúd-Arábia sajnálattal értesült a magas kockázatú országok listájának Európai Bizottság által javasolt frissítéséről

– jelentette az éjjel az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség. Az SPA Mohamed al-Dzsadán szaúdi pénzügyminiszter kijelentését idézte, amely szerint Rijád stratégiai prioritásként kezeli a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet.

Az uniós listáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten Vera Jourová igazságügyi biztos szerdán azt mondta, hogy

az EU a világ legszigorúbb pénzmosás elleni előírásait hozta meg, azonban biztosítani kell azt is, hogy a más országokból származó piszkos pénzek se jussanak be pénzügyi rendszerünkbe.

Egyúttal felkérte a jegyzékben szereplő államokat, hogy mielőbb orvosolják hiányosságaikat.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok