Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban a vasárnap késő éjjel az országon átvonuló rendkívüli erejű szélvihar következtében.

A legnagyobb áramszolgáltató, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) az ország 14 régiója közül tízben energetikai vészhelyzetet hirdetett. Sona Holingerová, a CEZ szóvivője szerint éjfél körül mintegy 320 ezer fogyasztónál nem volt áramszolgáltatás.

Csak a nagyfeszültségű vezetékek több mint 300 helyen sérültek meg. A javításuk már folyamatban van, de a CEZ a lakosság türelmét kérte.

A kisebb áramszolgáltatók is vezetékszakadásokról és áramkimaradásokról számoltak be.

A Csehországon vasárnap késő este átvonuló szélvihar sebessége az ország nyugati és déli, valamint morvaországi részén volt a legerősebb, helyenként elérte az óránkénti 120-125 kilométeres sebességet, ami már orkánnak minősíthető.

Az esővel kísért szélvihar megrongálta a villanyvezetékeket, villanyoszlopokat, fákat döntött ki, háztetőket rongált meg. A hétfő kora reggeli jelentések szerint számos helyen megszakadt a helyi vasúti forgalom a kidőlt fák miatt. A gyökerestül kicsavart fák számos parkoló személygépkocsit is megrongáltak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.