Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az Iszlám Állam terrorszervezet globális hálózatát nem lehet egyszerre legyőzni, minden sejtet külön fel kell számolni, majd meg kell oldani azokat a problémákat, amelyek teret adtak a terroristáknak.

Nem biztos, hogy meg lehet szüntetni az Iszlám Államot

Szalai Mátét és Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy sikerült felszabadítani az utolsó olyan kelet-szíriai területet, amelyet az Iszlám Állam még ellenőrzés alatt tartott.

Szalai Máté azt mondta:

könnyebb dolguk van a nyugati szövetségeseknek, ha egy kvázi államként működő, területtel rendelkező terrorszervezettel harcolnak.

Kaiser Ferenc megjegyezte: a Közel- és Közép-Keleten az Iszlám Állam volt az első olyan terrorszervezet, amely megpróbált állammá szerveződni; erre Latin-Amerikában volt példa, viszont Kolumbia katonai képességei nem összemérhetők a szíriaiakkal vagy az irakiakkal.

Szalai Máté úgy vélte: nem biztos, hogy megbukott az Iszlám Állam, mivel történetük során több olyan időszak volt, amikor nem birtokoltak területet, mint amikor igen. Hozzáfűzte: Irakban 2017 júliusában jelentették be, hogy katonailag legyőzték a terrorszervezetet, de az azóta is rendszeresen követ el merényleteket.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az Iszlám Állam harcosaival, Kaiser Ferenc azt válaszolta: lehet, hogy jön egy új szervezet, egy karizmatikusnak tűnő vezetővel, hiszen a problémákat, amelyekből a fanatizmus táplálkozik – a gyenge államiságot, a reménytelenséget, az éhínséget, a nyomort – nem lehet katonai úton megszüntetni, ezek összetettebb kérdések.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakambuki
Dehogynem lehet. Ha elengedik a martalóc urakat hadifogolyként akkor biztos nem. Ritkítsák meg a létszámukat erősen és nyilvánosan, hátha meggondolják magukat. Aki pedig pedig ezután sem, annak a közvetlen környezetét is takarítsák ki jócskán olyan módszerekkel ahogy ő tette áldozataival, és akkor rend lesz majd. Ebből ért csak az ilyenféle. A fegyver gyártókat köztük a japán Toyotát is és szállítókat meg úgy meg rendszabályozni és büntetni hogy attól kolduljanak.
1magyar
Na de mi lesz a nyakukon ragadt fegyverekkel a gyártóknál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.