Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt.

Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre. A tüntetők tábláin – többnyire románul, de magyarul is – többek között ilyen feliratok voltak:

Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött

, "A csendőrség egymás ellen uszít", "Manipulálás és uszítás nélkül" "Szolidaritással a sovinizmus ellen", "Hargita, Kovászna, emberséges föld". Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy "Hargita és Kovászna román föld".

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst.

"Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (.) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek" – nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte. A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki.

A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból.

A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Veres Nándor

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@bencemacska: Sikerült ennek a Tetünek exportálnia az itthon " jól bevált " sz@rházi,aljas, megosztó,uszító politikáját.pénzért,,bármiért...Nem kedvelem a románokat,,de XXI-ik századba vagyunk..Europai Unió...stb. Nem érdekel a tiranon-téma...( 100 éve )...és még mindig itt tartunk...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Örömteli hogy van ilyesmi is. Ezen az úton kéne tovább menni!
bencemacska
"a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból."

Ki korteskedett az RMDSZ mellett az Európai Parlament-i választásokon? Az, akinek lehetősége van megfizetni a szavazókat.
Úgy látszik nemcsak nekem tűnt fel ez, hanem , magyar nemzetiségű romániai lakosoknak is.
Székelyek! - ha olyan fineszesek vagytok, mint hirdetitek - ne hódoljatok be OV-nak mert utána már nem kaptok a "mi" pénzünkből, hanem tőletek is lopni fog.
Clavigo
Orbán elvtárs nagyon jól megél az uszításból,,,,,,,itthon is.Oszt jó napot.
bencemacska
@Clavigo: ma, 11:38
Én úgy értelmeztem Gáspárik Attila szavait, hogy azok élnek jól az uszításból, akik felmarkolják/közvetítik O1G által adott "támogatásokat". OV szerzett Romániából is egy, v. két EU képviselőt magának
Orbán uszít - a pénz a mi adónkból megy - ők meg balhéznak. .
Clavigo
@bencemacska: Sikerült ennek a Tetünek exportálnia az itthon " jól bevált " sz@rházi,aljas, megosztó,uszító politikáját.pénzért,,bármiért...Nem kedvelem a románokat,,de XXI-ik századba vagyunk..Europai Unió...stb. Nem érdekel a tiranon-téma...( 100 éve )...és még mindig itt tartunk...
bencemacska
@fideszes gyökér: ma, 14:22
Javaslom olvasd el a tegnapi e témájú cikkeket és hozzászólásokat is.
Sajnos a tegnap esti szolidaritási menetről mindegyik tudósítás MTI volt. Bár lehet nem néztem eléggé körül.
Az világos az értelmesebbek részéről, hogy OV Putyin embere - valamivel sakkban tartja - az EU szétverése céljából.
Nekem meggyőződésem, hogy OV kampányolni volt Erdélyben, mert az RMDSZ-t újabban ő irányítja, és a képviselőit sajátjának tekinti. Szerintem nem volt ebben a balhéban közvetlen tevékenysége, ő EU választási kampányt folytatott. A választás eredménye viszont - közvetve - hozzájárult a temetői balhé kitöréséhez.
Én nagyon jó, fényképes összefoglalót olvastam a temetői balhéról az Azonnalin!
Ezzel együtt jó cikket hoztál, ez a másik oldal tevékenysége.
Két nacionalista társaság ütközött össze. /Mindkettőt könnyű manipulálni!/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.