Pozitívan értékelte Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök a szombaton lebonyolított orosz-ukrán fogolycserét, mint fontos humanitárius akciót – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A felek egyidejűleg 35-35 fogva tartott személyt bocsátottak szabadon. Az orosz elnöki hivatal rámutatott, hogy a két vezető vasárnapi telefonbeszélgetésében több más, Ukrajnával kapcsolatos témát is áttekintett.

Putyin és Macron megvitatta azokat a további lépéseket, amelyeket meg kell tenni a Donyec-medencei helyzet stabilizálásáért. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a "normandiai négyek" (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország) csúcstalálkozóját az ügyben alaposan elő kell készíteni és Kijevnek egyúttal végre kell hajtania a Minszkben 2015-ben és 2016-ban elért megállapodásokat.

Az orosz és a francia elnök egyetértett abban, hogy a délnyugati-ukrajnai helyzet rendezésének alapjául csakis a minszki intézkedéscsomag szolgálhat.

Putyin előző nap Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon, akivel szintén megvitatta a fogolycsere és a rendezés kérdését, valamint megállapodott a kapcsolattartás folytatásában.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.