Rekordszámú orosz katonát ítéltek el gyilkosságért 2023-ban – jelentette a független Mediazona hírportál az orosz legfelsőbb bíróság adataira hivatkozva.

Az orosz bíróságok tavaly 116 szerződéses katonát és sorkatonát ítéltek el előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságért, ami drámai növekedést jelent a 2022-ben, az ukrajnai invázió első évében elítélt 13, illetve a 2021-ben elítélt 21 katonához képest.

Hiába, csak ölni tudnak – Egyre több orosz katonát ítélnek el gyilkosságért

A kép illusztráció Fotó: Facebook

Az adatokat a Mediazona független hírportál hozta nyilvánosságra a legfelsőbb bíróság adataira hivatkozva. Megjegyezték, hogy az orosz Btk. alapján bíróság elé állítják azokat a katonákat, akik szándékos emberölést követtek el. Az ítéletek nem tartalmazzák a fegyverek vagy más katonai felszerelések helytelen kezelésével kapcsolatos eseteket – írja az Euronews.

Rekordszintű ítélet született kémkedés, hazaárulás és államtitkok felfedése miatt is

Az orosz bíróságok emellett rekordszámú ítéletet hoztak kémkedés, hazaárulás és államtitok felfedése miatt – derül ki ugyancsak a Legfelsőbb Bíróság 2023-as adataiból, amelyeket egy másik független lap, a Vjorsztka elemzett. Eszerint tavaly kilenc embert ítéltek el kémkedésért, 39-et hazaárulásért és 73-at államtitkok felfedéséért.

Sok bűnöző szabadult a börtönökből, ha vállalta az ukrajnai frontszolgálatot

2022 és 2023 folyamán az orosz védelmi minisztérium és a Wagner zsoldoscsoport sok elítéltet toborzott orosz börtönökből, hogy növeljék az Ukrajnában harcoló katonáik számát, azt ígérve nekik, hogy a katonai szolgálatért cserébe kegyelemben részesülnek. Ezt a gyakorlatot azóta fokozatosan megszüntették, és csak feltételesen helyezik szabadlábra a rabokat a háború idejére.

Vlagyimir Putyin idén márciusában iktatta törvénybe azt a gyakorlatot, hogy a jövőben a gyanúsított vagy elítélt bűnözőknek engedélyezik a katonai szolgálatot.

Forrás: Euronews.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@csak úgy...: 22.56

Jó nagy csalódás ez a nép. Minden, valaha érzett tiszteletem az irányukban, elveszett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
a ruszkik már régóta elvesztették az erkölcsi fölényüket, amit még anno a nácikkal szemben 1941töl még élveztek...
jáger laszló
Gyilkos az,aki szándékosan a halál kedvéért öl!
Ez a véleményem
barátilag
J.L.
izéke
@jáger laszló: akkor az,aki a másikat bármi más okkal öli meg,az nem gyilkosság? Akkor az minek számít nálad? pl féltékenység,bosszú,csaladon belüli erőszak stb..
Dr. Proktor
Már csak Putyint kellene elitélni - tömeggyilkosságért!
Nyírfa
@csak úgy...: 22.56

Jó nagy csalódás ez a nép. Minden, valaha érzett tiszteletem az irányukban, elveszett.
Dr. Proktor
@Nyírfa: A nép, az Isten adta nép - nem az eszéről híres! Hofi örökérvényű mondása nem csak Magyarországra igaz, a ruszkikra is passzol: az egy főre eső bunkó két fő...
Nyírfa
@Dr. Proktor: 09.31

Minden nép követ el hibákat, bűnöket, kisebbeket, nagyobbakat, de az életképesek tanulnak belőlük, az ostobák viszont előbb-utóbb lekerülnek a térképről. A birodalmak is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.