Nem érdemes szabadtéri programot szervezni szombatra, ugyanis hazánkban a hétvége időjárását egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakítja majd, mely hatására többfelé számíthatunk csapadékra eső, záporok, helyenként akár zivatarok formájában is (vasárnap már inkább csak a keleti országrészben).

A gyorsan mozgó hidegfront szombaton éjjel éri el hazánk nyugati-északnyugati felét, így a napsütéses péntek után szombaton reggel többfelé ébredhetünk borult égboltra. A front átvonultával erőteljes szélfordulásra, helyenként megerősödő északnyugati légmozgásra van kilátás, néhány fokkal visszaesnek a maximum-hőmérsékletek, szombaton 12 és 17°C, vasárnap 11 és 15°C körüli értékekre számíthatunk.

A frontérzékenyek erős hidegfronti hatásra készülhetnek, mely a következőkben nyilvánulhat meg: a reumatikus panaszok erősödnek, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, a görcsös hasi panaszok is ilyenkor újulnak ki leginkább, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. Ebben az időjárási helyzetben a koraszülések száma is megugrik. Az asztmatikus betegséggel élők állapota szintén rosszabbodik, jobban fulladnak.

A hétvégi hidegfrontot követően a jövő hét első felében változóan felhős-napos, enyhe időre számíthatunk, majd várhatóan a hét közepén újra hidegfront éri el térségünket, így újra csapadékosabbra fordul majd időjárásunk.

(A szerző az Időkép.hu meteorológusa.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.