Egyre több helyen lehet kapni lókolbászt, egyre több ismerőstől hallom, hogy isteni az íze, és felteszik a kérdést, hogy miért nem lehetett eddig kapni, és hogy annak idején (gondolom nem a II. világháború után, amikor nem volt más kaja) milyen finom lókolbászt, lószalámit tudott az ember vásárolni a sima közértben is, nem kellett vadászni rá. Én megeszem a csirkét, pulykát, a sertést, a marhát, a halat, és még a nyulat is, sőt, a vadhúst sem utálom, bár legalább száz éve nem jutottam hozzá, mert a családom többi tagja nem kér belőle, de valahogy a lóhús nem tartozik számomra az ehető élelmiszerek közé. Sőt, igazából nem tartozik az élelmiszerek közé, ahogy a kutya-, vagy a macskahús sem, és ahogy a tengerimalacot sem vágom le, ha már elég kövér.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Én bizony gyerekkoromban ettem lókolbászt,és nagyon finom volt.Ma már gépek vannak lovak helyett! "golyóscsapágy kolbászt" me nem csinálnak.! Egyébként a ló "tiszta" állat,a piszkos ivóvizet sem issza meg.Tiszta abrakot,füvet legel,ellentétben a disznóval.Az minden "sza...t" megeszik.Mivel ritkán lehetett a lókolbászhoz jutni,így az emberek nem is szoktak hozzá. Gyakran a ló képzete társul mint kedves állaté a húshoz.Ha elmaradna "ló" szó előle,maradna csak a "kolbász" semmi probléma nem lenne az evésével.Egyébként meg drágább is mint a sertéskolbász.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mami48
Igen, régen sokkal jobban lehetett kapni a lókolbászt, de én sem bírtam megkóstolni. Viszont az állatok szállítása tényleg iszonyú felháborító. Egyszer láttam erről egy riportfilmet, horror, amit az állatokkal művelnek.
libabor
Soha, de soha nem ennék lovat. Kutyát, meg macskát se. Még belegondolni is undorító!
Feraj49
Én bizony gyerekkoromban ettem lókolbászt,és nagyon finom volt.Ma már gépek vannak lovak helyett! "golyóscsapágy kolbászt" me nem csinálnak.! Egyébként a ló "tiszta" állat,a piszkos ivóvizet sem issza meg.Tiszta abrakot,füvet legel,ellentétben a disznóval.Az minden "sza...t" megeszik.Mivel ritkán lehetett a lókolbászhoz jutni,így az emberek nem is szoktak hozzá. Gyakran a ló képzete társul mint kedves állaté a húshoz.Ha elmaradna "ló" szó előle,maradna csak a "kolbász" semmi probléma nem lenne az evésével.Egyébként meg drágább is mint a sertéskolbász.
Tündérrózsa
Valamikor ettem krinolint, arra is azt mondták, hogy lóhúsból készült. Nagyon finom volt, ha az volt. Ettem lókolbászt, ha az volt, finom vol. Egy kicsit édeskés a húsa.
Nem tudom, miért viszolyognak tőle, akkor nyúl húst sem kell enni, meg őzet sem.Pedig mindegyik finom.
Zsoel
És micsoda kitűnő falat!
Mellesleg: a lókolbász nagyon kis mennyiségben tartalmaz lóhúst, mivel nagyrészt abba is sertéshús és -szalonna kerül (nem vagyok szakember, és pontos recepteket sem ismerek, de egyszer már kérdeztem erről a hentesünket, és úgy emlékszem, azt mondta, hogy a lókolbászban a lóhús aránya olyan 10 % körül van). A lóhús ugyanis rendkívül száraz, zsírtalan, rostos hús (emiatt nagyon egészséges), a tisztán belőle készített kolbász rövid idő alatt ehetetlen cipőtalppá aszna.Tehát inkább csak "ízesítésnek" alkalmazzák, ugyanis valóban édeskés íze van. Először én is viszolyogtam a gondolattól, hogy egyek belőle, de amikor egyszer a barátnőméknél volt (az apukája ugyanis az egyik kollégájának a hentes ismerősétől mindig szokott venni néhány párat), legyűrtem az ellenérzésemet, és megkóstoltam egy falatot... aztán még egyet, és még egyet, aztán meg bevágtam egy fél rudat. Végül én is hozattam magamnak két kilót, ami egy hét alatt elfogyott. :) Isteni, pikáns volt, és a lóhústól volt valami különös, de nagyon jó mellékíze. Sokkal finomabb, mint a "sima" sertéskolbász, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki.
Csizmás Kond
Na és mit gondoltok, mostanig a kiöregedett lovakkal mit csináltak ?
...amúgy aki szereti párizsit...magyarasztal.blog.hu/2009/04/14/mibol_van_a_parizsi
csikknorisz
Mingyá írok egy cikket "A parasztkolbász nem parasztból van" címmel.
csikknorisz
Aztán még egyet, "A disznósajt disznóból van, nem az anyakoca tejéből, a mackósajt viszont nem medve eredetű" címűt.
foglaltnick
Te jó ég! bele sem merek gondolni, miből van a franciakrémes, az angolszalonna, a cigánypecsenye!
másvirág
Gazdag embernek lókolbász jut a keritésre ..
Szegénynek ugyan ez nyersen jár a fenekébe.:-((
csikknorisz
@darwin: Arról nem írok, mindenki tudja, hogy a verebek tőgyéből fejik. :)
Angelika
Most nevettek ezen, de ne tudjátok meg, hogy hányan kérdezik a neten, hogy a lókolbász tényleg lóból van-e. Egy csomó embernek hihetetlen, hogy a lóhúst feldolgozzák. Nem mondom, hogy ezek nagyon okos emberek, de sokan vannak. :D
Zsoel
@Angelika: Biztos abból a gondolatmenetből indulnak ki, hogy azért "ló-", mert valami nagyméretű kolbászféle lehet. (Mint ahogy a lóbab is nagyszemű babot, a lódarázs is nagytestű darazsat jelöl.) Bár én nem nagyon értem, miért furcsa, hogy lóból is lehet kolbászt készíteni. Nekem mindig is természetes volt, hogy a lovakat is megeszik, elsősorban Olasz- és Franciaországban kedvelt a húsuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.