Mert lovas nemzet vagyunk. Mert egy ló hátán lehet olimpiai bajnok valaki. Mert egy harci mén háborúk kimenetelét, nemzetek sorsát dönthette el. Mert a ló sporttárs, a kemény, megbízható fajtából. És mi az igazság?

Forrás: origo.hu
Feltöltő: bogyó
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A lóhús nagyon egészséges, kissé édeskés az íze, de
jó fűszerezéssel ezt nem lehet érezni.
Valamikor a vérszegénységben szenvedőknek kifejezetten
ajánlott volt a fogyasztása.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
Csak aki ért hozzá , aki nem az bizony megkaphatja...
Zsoel
Én megeszem. Kolbászban valami isteni finom.
Zsoel
@ila51: Már amennyiben valaki nagyfokú marhahúsvásárló, mert a marhán kívül más állat húsa helyett nemigen lehet lovat eladni. :) De még marhaként sem egyszerű eladni: nagyon sötétvörös, sovány, magas vastartalmú húsa van, egészen más a szaga nyersen, elkészítve pedig nagyon jellegzetes, édeskés, ráadásul néha kifejezetten kiérezni belőle a lóistálló "aromáját". :)
nyanya001
A lóhús nagyon egészséges, kissé édeskés az íze, de
jó fűszerezéssel ezt nem lehet érezni.
Valamikor a vérszegénységben szenvedőknek kifejezetten
ajánlott volt a fogyasztása.
Rézangyal
Én kifejezetten érzelmi okokból nem ennék lovat. Szeretem őket, ahogy a cicákat is. Macskát sem eszem.
A lovon lovagolni szeretek, a cicák pedig a lelkemnek kellenek. :)
Zsoel
@Rézangyal: A macska ragadozó. Megeszik minden vacakot, egeret, madarat, bogarat, sőt dögöket is. Európai ember nem fogyaszt ragadozókat; nemcsak hogy nem jó, de veszélyes is lehet a húsuk.
A ló ellenben tiszta állat, és jó a húsa. Rántott szeletnek én sem enném meg, de kolbásznak, párizsinak isteni. A kis bocikát is szeretem, mégis szívesen fölfalom, mert finom. :)
köhögő bolha
Lófejből készül a legfinomabb halászlé!:)
Zsoel
@Rézangyal: Még hogy én?? Kikérem magamnak! Nem is ismersz! Kedvelem a finom falatokat, az igaz, de mennyiségileg keveset eszem, és csak 2-3-szor étkezem egy nap.
Rézangyal
@Zsoel: Messze lakó ember azt mond amit akar xD Honnan tudjam, hogy nem vagy kövérke? :))) A képed lehet régebbi is. :P
ila51
@Zsoel: ebben van is valami , de mint nyanya is írja kellő fűszerezéssel ízesíthető.
Nálam a pulyka , és az amúr is ilyesmin esik át :))
kamazuka
Miért nem eszünk lovat?
Mert a lovakat lelövik,ugye?
Zsoel
@Rézangyal: "KÖVÉRKE?!" Hát a pofám leszakad!... Még a végén majd elnevezel hájpacninak vagy húsgombócnak! >:(

A képet tavaly júniusban készítettem, de most is ugyanígy nézek ki, akár le is cserélhetem... 186 centi vagyok, és 88 kiló, szerintem ez egy harminc körüli férfinél teljesen elfogadható! Sosem voltam hízásra hajlamos, nem olyan az alkatom, ahogy a szüleimé sem, tehát nem fenyeget az a veszély, hogy gurulni fogok.
Ennek ellenére tényleg nem eszem sokat. Gyakran előfordul, hogy teljesen ki is hagyom a reggelit vagy a vacsorát. Múlt kedden például találkoztam egy ismerősömmel: délután háromkor bedobtam vele két hamburgert egy gyorsétteremben, és aznap már egy falatot sem ettem többet, pedig fél egyig fenn voltam. Következő nap meg nem reggeliztem, csak ebédeltem. És pont én vagyok kövérke!
Mi vagy te, dietetikus?
Rézangyal
@Zsoel: Nida!
Hogy felkapta a vizet valaki! Mi köze a dietetikának ahhoz, hogy te mennyit eszel?
Ahogy előadod, elég rapszodikusan eszel...egy hambi és hajnalig való fenn lét vacsi nélkül?...így lehet igazán felborítani a szervezeted egyensúlyát. Ha most nem vagy kövérke (még) majd leszel :))))
ila51
@Zsoel: arra írtam , hogy jellegzetes az íze ...
kerék
Ettem már lókolbászt (na nem olyat :D) és nem volt rossz, még sem szerettem meg..elvégre lovas nemzet vagyunk, nem kéne megennünk a lovakat szerintem.
Csizmás Kond
Szerintetek a kivénhedt vagy balesetes lovakkal mit csináltak mostanig ?
Zsoel
@Rézangyal: Nem leszek, nem szerzem meg neked ezt az örömet...
Zsoel
@ila51: Azt nem kell eltüntetni. Azért lóhús, hogy lóíze legyen - akinek nem ízlik, ne egye. :)
Zsoel
@kerék: A barátnőm édesapja kollégájának a barátja ("Én vagyok az apád unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa!") hentes, és ő szokott készíteni az otthoni műhelyében lókolbászt, amelyből ad el az ismerőseinek. Apósjelöltem is gyakran vesz belőle, náluk ettem először, és decemberben már én is rendeltem 5 párat. Na, azt kóstolnád meg egyszer! Mint az álom... Többet nem ennél másmilyen kolbászt, akármilyen lovas nemzet gyermeke is vagy.
És egyébként én is szeretem a lovakat, sőt gyerekkoromban kifejezetten lóbuzi voltam (egyszer ötödikes matekórán elkaptak, hogy a számtanfeladat megoldása helyett lovat rajzoltam a füzetembe), de a kimustrált, kivénhedt, törött lábú lovakból inkább készüljön kolbász, mint hogy állati fehérjét vagy kutyaeledelt csináljanak belőlük...
miazavalami
@Zsoel: Én még nem ettem lókolbászt de biztosan jobb annál amit lehet kapni olcsón kolbásznak csúfolva!!! Nem is veszek, nekem van saját! :-)
Zsoel
@miazavalami: A jó kolbászt meg kell fizetni. Ennek, amelyből én vettem, 2000 Ft-ba került kilója. Nem valami olcsó, viszont, mivel manufakturális termék, nagyon gondosan készítik, és megbízható.
miazavalami
@Zsoel: Amit apjukom tölt az disznó ( néha tesz bele egy kis marhát) húsból ,állagjavítók és egyebek nélkül készül! Isteni sütve , főve , füstölve! :-)))
Rézangyal
Én ritkán fogyasztok kolbászt. Sajnos nem olyan kiváló az anyagcserém, hogy megengedhetném magamnak. Könnyen felfutkároznak rám bizonyos fölös kilócskák, amiktől aztán nagyon keserves megszabadulni...:( Pedig a jó kolbász, az bizony akár minden napos betevő is lehetne nálam. Mustárral. :))) Esetleg majonézzel. Kenyér nélkül, bébi céklával.
Zsoel
@miazavalami: Mi is marhahússal készítjük a kolbászt. A sertéshúshoz körülbelül 1/5-1/6-nyi mennyiségben kerül darált marhahús (tehát 25-30 kg húsmasszából nagyjából 5 kg a marha), így gyorsabban szárad, és az íze is sokkal finomabb. Általában jól szokott sikerülni a házikolbászunk, mivel hentest hívunk a disznóöléshez, és ő mindig ugyanúgy fűszerez. De akármennyire jó is, akkor sem ér a lókolbász nyomába.
Egyébként hétvégén megint aktuális lesz a kolbásztéma, mert szombaton vágunk disznót. :) Én füstölve, és 3-4 hét érlelés után szeretem a legjobban. Mivel a falunkban megszűnt a húsfüstölési lehetőség, építettünk egy kis házi füstölőt, tehát most még a tartósítást is teljesen házilag fogjuk végezni; kíváncsi vagyok, milyen lesz! :)
Zsoel
@Rézangyal: Aha!... Fölös kilócskák?! Aztán még én vagyok a kövérke?!
Rézangyal
@Zsoel: Nem mondtam, hogy kövérke vagyok. :) Szeretem a kolbászt, csak nem merem megenni :)))
Zsoel
@Rézangyal: Pedig fent írtad, hogy akár mindennap betennéd magadnak...
miazavalami
@Zsoel: Nekünk van füstölőnk! Hentes az nincs, azt apjuk magára vállalta! :-))
miazavalami
@Rézangyal: Attól függ milyen kolbász..., megenni én se szoktam mindegyiket! Hihihi:-)
Rézangyal
@Zsoel: Nem betenném, hanem megenném! Ha betenném, akkor ugyan mitől híznék, aranyom? :))) Malac vagy, különben.
Zsoel
@miazavalami: Most már nekünk is van, de ez lesz az első próba élesben. :P
Szerintem ha az egész család összetenné a tudományát, mi is meg tudnánk csinálni magunk, de hát azért a hentesnek mégiscsak ez a szakmája... Ha reggel hétkor elkezdjük, ő fél egykor már elmegy, fél négyre pedig teljesen készen van minden, csomagolást és zsírsütést is beleértve.
miazavalami
@Rézangyal: Nem tudom ki kezdte a betennit..., mert nem én az biztos! :-)
Zsoel
@Rézangyal: "Pedig a jó kolbász, az bizony akár minden napos betevő is lehetne nálam" Ami betevő, azt beteszik, nem?
Nem vagyok malac, de ennyit megérdemeltél a "kövérkéért". :(
miazavalami
@Zsoel: Én csomagolni szeretek a legjobban! A malacot "nyári konyhában" dolgozzuk fel , a házban nem tűrném a szagokat... Ha ti is meg tudnátok csinálni akkor minek hentes? Próba szerencse! :-)
Zsoel
@miazavalami: Mi a műhelyt szoktuk kitakarítani, és ott tartjuk. De a disznóölés nem büdös, ha az ember szereti a húst. ;)
Azért kell hentes, mert így szoktuk, és punktum. :) Mi is mindenből kivesszük a részünket, hatalmas kollektív munkamegosztás folyik disznóöléskor, de azért jó, ha van egy szakember, aki vezeti a munkálatokat. Erre nem sajnálja az ember azt az alkalmankénti 3-4000 ezer forintot.
Rézangyal
@miazavalami: Azt mondtam, betevő. Nálunk ez népiesch módban= betevő falat
Én így értettem.
@miazavalami: És ha eltolják? Mehet az egész malac a kukába? :))))
Nyuszicsibe
"...Hát Sanyikám,ne tedd ezt velem !! Legalább itt lenne a bicskám..." :)))))
miazavalami
@Rézangyal: Nem toljuk el!!! :-))) Malac nem a kukában hanem bennünk köt ki! :-)) Mindegy milyen betevő... félreérthető, sőt! :-))) Neked a betevő kolbászról mi jut eszedbe?
Zsoel
@Rézangyal: Mindenki világosan érti, mit jelent a betevő... De mivel túl sokat froclizol másokat, megérdemelted az ugratást. :)
miazavalami
@Zsoel: Van azért szaga, de lehet hogy én vagyok finnyás. A szellőztetés a mániám! Nem szeretem az egyéb szagokat , csak a friss levegőt. Apjuk szerint azért ekkora a fűtés számlánk , még fa mellett is mert mindennap kihűtöm a házat. Nem tehetek róla , megfulladok ha valamilyen szagot érzek.
Nyuszicsibe
@miazavalami: :))) betevő kolbááááász ??? :))))))) hjajj,istenem...
miazavalami
@Nyuszicsibe: Jéééé! Még egy malacka! :-))))) Jó is az! :-)
Zsoel
@Nyuszicsibe: Úgy látom, itt ma mindenki be akarja tenni magának a kolbászt. :)))
Rézangyal
@miazavalami: Értem én, barátném :)))) Remélem te is. A viccet. Olyan kevés jut belőle a való életben...legalább itt éljük ki magunkat! Hánem? Hádde :D
miazavalami
@Rézangyal: Igen! :-)) De nekem apjukkal is összejön... A kiélésre gondoltam! :-)
Zsoel
@miazavalami: Van, de az annak a szaga, hogy "úristen, mennyi kaja van itt, most aztán lesz húsunk rogyásig!", és az egy jó érzés. :D Nem kell olyan finnyásnak lenni. Késő tavasztól kora őszig nálunk lényegében folyton nyitva van az ablak, de ilyenkor télen elég naponta egyszer szellőztetni, egy rövid időre, és csak azokat a helyiségeket, amelyeket muszáj, mert tényleg kihűlnek a falak...
miazavalami
@Rézangyal: Bocs! Most mennem kell. Sziasztok.
miazero
@Zsoel: Te vagy az ügyeletes lókolbász?
Proli
Kimondta, hogy nem eszünk?
Most is lóg vagy harminc szál kolbász meg szalámi a spájzban.
A szomszéd tanyában szoktak lovat vágni mi meg szeretjük.
Enni is :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.