Mahidevranról, I. Szulejmán szultán első feleségéről nem sokat tudunk. A házassága előtti évekről konkrétan semmit. A neve azt jelenti: „aki mindig szép”, „akinek szépsége soha nem halványul” vagy az „időtlen szépség”. Szulejmán nagyon szerette, becenevet is adott neki, Mahidevran Gülbaharnak hívta, melynek a jelentése tavaszi rózsa.

Forrás: nokorszak.hu
Feltöltő: Angelika
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dulcinea
Igen...lehet, hogy szerette a szultán...de most száműzte Hürremért! Egyébként meg ritka gonosz némber..ráadásul csúnya is..
Angelika
@Dulcinea: a filmben. :) de a festményeket összehasonlítva, Mahidevran sokkal szebb volt, mint Hürrem. www.nokorszak.hu/kultur/ki-volt-az-a-n%C5%91-akiert-kepes-volt-i-szulejman-a-sajat-fiat-megoletni
Dulcinea
@Angelika: A filmben..ritka ronda nő, alakítja Mahidevrant:))) Egyébként nem csodálom, hogy Hürremen kívűl nem lesz más nő az életében, legalábbis homályos emlékeim szerint! Hürrem sziporkázó egyéniség...sugárzik belőle az élet, a szerelem az erotika...Az egész nő egy burkolt pajzánság:)) És melyik férfi ne akarna kézzel lábbal egy ilyen nőt?!:))
Dulcinea
@Dulcinea: Mármint a szultán életében:))
sokanvagyunk
A magam részéről még egy tucat ILYEN asszonyságot kívántam volna neki. Talán kevesebb ideje-kedve lett volna a féltucatnyi felénk irányuló hadjáratára.
Kutyafüle
@Dulcinea: És roppantul céltudatos, és ravasz. Eléri azt, amit akar. Lesznek még meglepetések:))
Dulcinea
@Kutyafüle: Ha jól emlékszem csak majdnem eléri...mert a szulejmanus lefejezteti..persze nem biztos...lehet kutyulom valamivel...de mintha ilyesmire emlékeznék..
Angelika
@Dulcinea: Kit fejeztet le? :) Mahidevran még Szulejmánt is túléli. A történelemben, nem a filmben. Hürrem élni és virulni fog, csak szegény Musztafa kerül hóhérkézre, persze már felnőtt korában, és Ibrahim, viszonylag éltesen megkapja a selyemzsinórt.
Kutyafüle
@Dulcinea: Úgy hallottam, hogy Mahidevrant örökre száműzi a szulejmanus, a Hürrem szül neki fiúkat, de megöleti Ibrahimot, és a Mahidevrán kisfiát is. Szóval a gülüszemű Hürrem lesz valójában az uralkodó.
Dulcinea
@Kutyafüle: Ammán megtörtént:)) Na mondom lesz megöletés..csak a személyek nem mindegy..:))
Kutyafüle
@Dulcinea: Kis könnyű esti film, de a sok krimi mellett elmegy:)) Azért érdekes lehet, egy ilyen szerájban élni. Ez egy aranykalitka lehetett?
De mi lett vajon a lányok sorsa, amikor már elkezdtek öregedni?
Kutyafüle
@Angelika: Nem tudod véletlenül, hogy a film idején milyen évszámot kell figyelembe venni?
Angelika
@Kutyafüle: szerintem 1521 és 1526 között tartunk most a filmmel, mert Szabács elfoglalásán túl vagyunk, de a mohácsi csata még nem volt. Hacsak nem pont az előző előző részben, amikor pont nem néztem. :)
Kutyafüle
@Angelika: szerintem is, csak az a zavaró, hogy Lajos királyt olyan öregnek ábrázolják, holott 26 évesen halt meg Mohácsnál:))
alidastone
A Hürrem szultánáról, alias Rokszolánáról, alias Alexandráról szóló Wikipédia oldal szerint Hürrem befolyását felhasználta, hogy Szulejmán elsőszülött fiát, Musztafát, és annak anyját, Mahidevránt megfojtassa.
Tehát megfojtatták Mahidevránt, mégpedig 1534-ben. A magyar nyelvű Wikipédia szerint. Az angol nyelvűben nem ez van egyébként.
alidastone
A film rettenetesen gagyi egyébként, Mahidevran valójában nem csak szebb volt, de emberileg is "jobb". Hozzáteszem, nekem a filmben - amit unalmamban megnéztem, nagyon antipatikus Hürrem. Igaz, mindkét nő az a filmben.
A huszonéves szultán meg kinéz negyvennek, mivel a színész, aki játssza, jelenleg a 43-dik évében van, amikor forgatták, két éve, akkor volt 41 éves.
alidastone
Mondjuk, nem ez lenne az első tévedés a magyar Wikipédiában. :D
Angelika
@alidastone: Na, ezért fordítottuk mi az angolból. :D Mahidevran túlélte Szulejmánt.
alidastone
Igen, megnéztem az angol Wikit is, írtam is, hogy ott a másik változat van. Nem ártana valamelyiket javítani mondjuk, mert ösztönösen az ember a magyar nyelvűre keres, ha utána akar nézni valaminek, és aztán belefut ebbe. :S
Angelika
@alidastone: Több forrásnak is utánanéztem, és az angolt gondolom igaznak, mindenhol csak Mustafa halálát írják, Mahidevrant nem emlegetik. Egyébként baromi kevés adat van Mahidevranról, alig találtam valamit, még angolul is. Ő úgy látszik nem volt olyan jelentős, mint Hürrem, persze, nem az ő fia lett a következő szultán. Egyébként egyetértek, Mahidevran is és Szulejman is rettenetes mód el lett cseszerintve a filmben, közük nincs a valós figurákhoz.
alidastone
A történelmi sorozatok nagy kedvelője vagyok, a Tudorokat imádtam, a Borgiákat is. Valami ilyesmit vártam (volna) ettől a filmtől. Ehelyett a hideg zuhanyt a nyakamba kaptam. Már a szalag minősége is hagy maga után kívánnivalót. Az összes karakter egysíkú. A szerájbéli intrikák nem jól vannak ábrázolva. Az egyéb, politikai cselszövések pedig sehogyan sem. És ha még egyszer hegedül Ibrahim, én megtépem magamat.
alidastone
Na, de én elég kritikus vagyok, az is igaz. :D
alidastone
@Angelika: Rövidebben is írhattam volna: egyetértünk. :)
Angelika
@alidastone: :D Az első részben még elbűvöltek a kosztümök, de utána már jobban érdekelt, hogy utánanézzek, hogy valójában mi történt. Egyébként a Tudorokat én is imádtam, de azért itt is figyel egy kis Hollywood, mert vajon ki hiszi el, hogy a drága vörös, pocakos, rusnya henrik annyira jó pasi volt, mint jonathan rhys meyers? :D
alidastone
@Angelika: Nahh, igen. Rendkívül karizmatikus színész. A másik...ahogy idősödött a filmben: Charles Brandon, alias Suffolk hercege... az se vót éppen kutya. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.