Szemtanúk és a család szerint az első hívástól számítva 30 perc volt, mire kiért az első mentőautó Mohamanhez. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint 10 perc alatt kiértek.

Mintegy fél óra kellett ahhoz, hogy kiérkezzen az első mentőautó a Happy Gang alapító tagjához, Mohamanhez, aki az utcán lett rosszul, és hunyt el március 4-én – olvasható a Blikk cikkében.

Mohaman az Árpád-híd budai oldalán kosárlabdázott, amikor összeesett. Egy biciklis észlelte a rosszullétet, majd ketten kezdték meg az újraélesztést (szívmasszázs és orron át lélegeztetés).

Ekkor megállt egy autó, és egy férfi hívta a mentőket a Tavasz utca 8.-hoz. A hívástól számítva eltelhetett 5-7 perc, amikor én is hívtam a 112-t, majd 13 perc múlva a 104-et. Majd miután nem érkezett meg az autó, 10 perccel később ismét hívtam a szolgálatot. Azért tudom pontosan, mert kimentettem a híváslistámat. Közben érkezett még pár biciklis, köztük egy egészségügyi szakember is, de nem tudott segíteni. Aztán végre befutott az autó. Harminc perc telhetett el. Először egy régi típusú kocsi jött, aztán érkezett egy rohamkocsi is, pár perc eltéréssel

- mondta el a másodikként a helyszínre érő biciklis a lapnak.

A Blikk elérte az egyik családtagot is:

A szemtanú szerint a diszpécser nem adott ki azonnal riasztást, hanem hosszan kérdezősködött, mintha nem lett volna egyértelmű a helyzet. Itt emberi mulasztás történhetett!

- mesélte el a lapnak.

A Blikk megkeresésére az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfy Pál úgy válaszolt, hogy a riasztott egység a segélyhívástól számított 10. percben a helyszínre értek, és munkához láttak.

A Blikk cikke szerint attól a helytől, ahol Mohaman rosszul lett, 3 kilométeres körben három kórház és egy mentőbázis található.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
45 perc alatt ert ki a mento a Jegpalyahoz, egy olyan nev bemondasa utan, akit ma Magyarorszagon szinte mindenki ismer es szeret. Azota is elet-halal kozott van az illeto, pedig csak 63 eves. Egy hetig komaban volt, aztan ket eletmento agymutetet kellett rajta csinalni.]
Talan a jo edesanyjat annak, aki 1 kilometerrol 45 perc alatt kuldi ki a mentot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@Horizont: azért ő a szóvivő. Érti a szóvivést, illetve amit elvárnak tőle.
szép új világ
@Horizont: Győrfy nem hazudott, a riasztástól számítva 10 perc múlva kiért a mentő. Csak arról a 20 percről hallgat, ami az első segélykérés és a riasztás között eltelt.
Szeparepa2
Akkor én mondok jobbat, a 89 éves mostohaapámnak sztrókja volt, nagyon rosszul lett, alig bírt mozogni és beszélni, a székről félig lecsúszva ült és haldoklott gyakorlatilag... a háziorvost hívta a család ki előbb (szerintem ez is hiba volt, de nem voltam ott, hiszen azonnal mentőt kellett volna hívni)... az kiért negyedóra alatt, hiszen az ő betege az öreg ugyebár, ismeri az állapotát (eleve nagyon rossz állapotban volt), az vizsgálgatta, adott egy injekciót, aztán ő döntött úgy hogy mentőt kell hívni... várt kb fél órát a mentőre, aztán mondta, hogy bocs de muszáj mennie ezer helyen várják még.. a mentő ettől számítva MÁSFÉL ÓRA MÚLVA ÉRT KI!!! Arra hivatkoztak, hogy valami probléma volt, önhibájukon kívül akadályoztatva voltak nem tudtak mit csinálni... tehát a rosszullét bekövetezésétől 3 órával később került elszállításra, a kihívástól pedig kb 2 órával később... Az életét lényegében a doki mentette meg (a háziorvos), azzal az injekcióval, ami ha jól tudom, valami vérhigító és vérnyomás emelő cucc volt. Mivel a sztróknál ugyebár az agyban beáll egy hajszálér és lényegében alvadni kezd benne a vér... az injekciója, beindította annyira a keringést, hogy ki tudta nyomni a besűrűsődött majd alvadt vért, plusz a vérhigító is rásegítette erre a folyamatra... néhány nap kórházi kezelés után viszonylag gyógyultan (már amennyire az alapvető állapota engedte) jött ki... ha a mentőkön múlott volna, akkor 100% garanciával halott lenne azóta az öreg... ennyit a magyar mentőkről... Ja és mindez történt nem egy alföldi tanyán, hanem Budapest aglomerációban, jó közlekedéssel, mindenhez viszonylag közel... a legközelebbi kórház, legfeljebb 10 perc autóútra van...
Szeparepa2
@Szeparepa2: Nem mondom hogy konkrétan az adott kocsi volt itt a bűnös, talán valóban lerobbantak vagy mit tudoménmi gondjuk volt. Hanem a teljes rendszerrel van a probléma, a szervezettséggel (itt a Moha ügyében is ez volt, hogy a diszpécser szarakodott ugyebár), a mi esetünkben is le kellett volna kommunikálják a központtal (amit meg is tettek nyilván), hogy gáz van, küldeni kéne másik kocsit a közelből... namost vagy eleve nem reagáltak rá túl gyorsan, mert, de hát már küldtünk egyet ne szórakozzunk már jelszóval, vagy azért mert egyszerűen nem volt több szabad kocsi éppen... így is úgy is, a magyar egészségügyben tapasztalható felháborító állapotok láthatóak ebből is... de a stadionok épülnek... a hazaáruló orbánmaffia Habonygeci a TEK, Matolcsycska, és bűntársaik nem talicskával, hanem kamionnal hordák el, azaz rabolják el a magyar néptől az ezermilliárdokat... meddig tűrsz még magyar..?
Rózsika Hatházi
@Szeparepa2: Ennél én mondok "jobbat"! Anyukám október idusán lett rosszul, mivel szomszéd házban laktunk átfutottam hozzá. Hívtam a mentőket, akik az anyut kérték a telefonhoz. A szindróma után visszaadta a telefont nekem, majd a diszpécser azt mondta, hívjam inkább az ügyeletet. Ügyelet érkezett 1 órán belül, hordozható EKG készülékkel megállapították, hogy valszeg infarktus és jó lenne, ha bemenne a sürgősségire. Kérdeztem, vigyem be? Azt mondta az ügyeletes, hogy jobban járunk, mert a mentő a fasz tudja mikor ér ki. Bocs, hogy vulgáris vagyok! Bevittem, vizsgálták, majd arról volt szó, hogy éjjel átviszik a Bajcsy-ba. Nem vitték, a Bajcsy-ban kértek még laborvizsgálatot egy óra múlva. El is telt az éjszaka, másnap reggel vitték át a Városmajor utcai szívkórházba. Ott megtettek amit lehetett. Múltkor az ATV-n Mészáros Antónia "Szabad szemmel" című műsorában egy egészségügyi államtitkárnak ráfért a pofájára azt nyilatkozni, hogy a mentő azért késik, vagy nem megy ki, mert sokan taxinak nézik őket. Miből gondolta ez a kretén, vagy egyáltalán a mentők, hogy egy 88 éves ember, este fél 12-kor taxizni akar? Tegnap múlt 4 hete, hogy anyukámat eltemettem. Magyarország jobban teljesít, erősödik. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok. Hajrá viktor, rád is vár egy parcella, vagy kolumbárium valahol. Mert megérdemled! Mert minden kormány arról ismerszik meg, ahogy az öregeivel, meg a jószágaival bánik. Hát így. :((((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél