A Gyulai Pálinkafesztiválra készül el a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala; az április 27. és 30. között tartandó rendezvényen pálinkaverseny, gasztrobemutatók, konferencia, koncertek is lesznek – közölték a szervezők.

Bora Imre főszervező elmondta, hogy április 28-án, szombaton az Almásy-kastélyban a Barack a konyhában elnevezésű gasztronómiai kísérőrendezvényen barackpálinka felhasználásával készült ételeket és desszerteket állítanak elő az érdeklődők számára neves szakemberek, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves és a Százéves Cukrászda, valamint a Cadeau Bonbon Manufaktúra tulajdonosa.

Már készül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala – ők kapnak majd belőle

Fotó: gyulaipalinkafesztival.hu

Prohászka Béla kifejtette, hogy 12 féle barackból készülhet pálinka, amely kacsa- és libamájhoz, gyümölcsleveshez, szárnyas ételekhez, valamint pácalapanyagként vadhúsokhoz is remekül illik.

Balogh László elmondta, hogy aszalt kajszibarackos bonbonnal, újfajta barackos süteménnyel, továbbá barackpálinkás fagylalttal készülnek a fesztiválra.

Bora Imre kiemelte:

vasárnap hagyományteremtő szándékkal elkészül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. Korábban több mint tíz magyarországi és határon túli kereskedelmi főzdét kerestek meg, hogy küldjenek a barackpálinkájukból, ezekből szakemberek készítik el a közös nedűt. A különleges pálinkát sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A főszervező elmondta, idén is meghirdették a Brillante versenyt, amelyre idén 850 mintát neveztek. Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál több aranyérmet ítéltek oda – jegyezte meg. A díjakat szombaton adják át a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőző, valamint bérfőzde kategóriában, továbbá kiosztják a Brillante – 2018 legjobb kereskedelmi pálinkája és a legjobb kereskedelmi főzde címeket.

Már készül a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala – ők kapnak majd belőle

Az ideális magyar pálinka. A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben. Forrás: MTI

Bora Imre közölte, pénteken szakmai konferenciát is szerveznek, amelyen egyebek mellett a fogyasztási szokásokról, az eredetvédelemről, a magánfőzésről és a lepárlás technikai újdonságairól adnak elő kutatók és szakmabeliek.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló elmondta, hogy a magyar pálinka csaknem 700 éve létezik, Gyulán báró Harruckern János György alapította 1731-ben az első főzdét.

Az 1800-as évek közepén 10 ezernél több főzde létezett Magyarországon. Napjainkban a kereskedelmi egységekben mintegy 140 gyártó évi 3 millió liter pálinkát készít.

A belépődíjas rendezvényen több mint 20 kiállító százféle termékét lehet megkóstolni.

Esténként koncertekre, valamint családi programokra kerül sor. Fellép mások mellett a Magna Cum Laude, a P-Mobil, a Republic, a Szabó Balázs Bandája és például Oszvald Marika is.

A részletes programot a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon lehet megtekinteni.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Nagyon szép rendezvény lehet, de nem talátam a programban egyetlen koszorúzós megemlékezést sem, a dicsőséges elbukott pálinkaforradalmunk tiszteletére.
Ludmilla
mondhatnánk úgy is,hogy nemzeti agylágyulás,vagy nemzeti együtthülyülés itala
namihami
Kell még egy lehetőség a piálásra. Mert eddig nem volt és nincs elég alkoholista ebben az országban.
De ahhoz ragaszkodjanak, hogy csakis fonott demizsonból, kockás ingben lehessen mind tálalni, mind inni. Csak a klasszikus hagyomány okán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél