Akinek van kutyája, az biztos sokszor elgondolkodott már azon, hogy vajon négylábú barátja mit ért mindabból, amit mond neki. Egy magyar kutatócsoport úgy döntött, hogy utánajár annak, hogy az ember leghűbb társa miként képes feldolgozni az emberi beszédet. Felfedezésük rövid időn belül igazi világszenzáció lett. A kutya több tízezer éve része életünknek, figyel minket, vigyáz […]

Forrás: Napidoktor
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Czibor32
-=-Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
görbetükör
Ez csak a tudósoknak világszenzáció, akik újra és újra nem hiszik, hogy az állat és így a kutya is észlény. Ha nem lenne magához való esze minden állatnak, életképtelen lenne.
Az élőlény élőlényként viselkedik - ez csak a tudósoknak újdonság.
Sámannus
@görbetükör: Itt szerintem a bizonyítékon van a hangsúly, ami egy vizsgálat következtetése. Az evolúció amennyiben a kutyánál lehetővé tette, úgy más élőlény is bejárhatja ezt az utat.
görbetükör
@Sámannus: Te tudományos bizonyíték nélkül tényleg nem hiszed el, hogy az állatoknak van eszük?
Sámannus
@görbetükör: Itt arról az egy fajról derült ki, mert azt vizsgálhatták. A többi esetben is lehetséges, de ezt még nem vizsgálták. Például a macska nem ilyen állat, de egyes állatok még nem estek át ezen a vizsgálaton, mert nem olyan alkalmasak a készülékben tartózkodni.
Ilyen vakhittel esetleg a hangyák is alkalmasak lehetnek, de még nem fejlesztették ki számukra a megfelelő készüléket, amivel méréseket tudnak végezni. A bizonyítékot a kutatók kényszer alkalmazása nélkül szerezték meg, mert a kutyákat sikerül rávenni,hogy készséggel "vállalják" a vizsgálatot.
A megfogalmazásuk szerint a kutyák megértik a szavakat. Ha ezt nevezed észnek akkor eszes állatról beszélhetünk. Más állatok csak hallják a szavakat, vagy hangokat .Ennek értelmezése különbözik a kutyák és a többi állat között, ha az "eszes" kifejezést értelmezni akarom a cikk alapján igazoltan.
görbetükör
@Sámannus: No, akkor te hány állat kommunikációját érted? Mert ugye azt azért feltételezhetjük mindenféle tudományos igazolás nélkül is, hogy kommunikálnak egymással.
No most, ha nem érted más állat kommunikációját, akkor téged vajon lehetne-e eszesnek tartani?
Sámannus
@görbetükör: Sok ember állat kommunikációját megértem. Sőt állati kommunikációk is érthezőek lehetnek, mint a kutya jelzései amit az emberek felé kommunikálnak. a többi állat is szokott ilyen testbeszéddel kommunikálni, Például szétterjesztik a szárnyukat, vagy két lábra állnak, vagy násztáncot járnak, kolduló mozdulataik bizonyos beszédet is tartalmaznak.
A cikkben viszont az állatok szövegértésére van utalás. Te az eszességet más értelemben használod. Természetesen az állatok az eszüket használják,ha lelapulnak, vagy támadnak, vagy rikácsolnak. Egy szó értése vagy értelmezése nem ugyanaz, ha csak a hangra reagál vagy a szó jelentésére is. Az eszesség az állat alkalmazkodásának a része, ahhoz még szavak nélkül is vidáman élhetnek.
görbetükör
@Sámannus: A hangra reagál, vagy a szó értelmezésére? Szerinted mi a különbség?
Ha neked hottentottául mondanak valamit, miközben a kezével egy pohár vízre mutat, te mire reagálsz?
Attól, hogy egy lény másként gondolkozik, még gondolkozik, mert van esze.
Aztán meg rendre kihagyják az egyén képességét.
Ha egy földön kívüli mondjuk Győzikével tesztelné az emberiséget - milyen következtetésre jutna? Az állatok képességei sem egyformák. Gondolj csak arra, hogy vannak falkavezérek és vannak omegák. És ez nem feltétlenül a fizikai képesség miatt van.
Az ember még az ész, az eszesség fogalmát sem képes egyértelműsíteni, de tévedhetetlennek hiszi magát.
Sámannus
Az "eszességet " te használod. Amire jónak tartod. A cikkben a szavak értelmezéséről folyik a diskurzus. Más malomban őrölsz.
görbetükör
@Sámannus: Nagyvonalúan kitértél a kérdés elől: "Ha neked hottentottául mondanak valamit, miközben a kezével egy pohár vízre mutat, te mire reagálsz?"
Még valami. Itthon magyarul ért a kutya, németeknél németül. Akár csak az az ember, aki nem tud idegen nyelveket. Most akkor ki érti jobban a szavak értelmét?
Egy kutyát meg lehet tanítani, hogy karjelzésekre reagáljon.Reagál. Akárcsak a süketnéma a jelbeszédre.
Ha azt teszi, amit elvárnak tőle, te kétségbe vonod, hogy érti a kommunikációt?
Sámannus
@görbetükör: jáj okostojás itt a szavak értelméről van szó, amit megismertek, mert figyelnek minket. te már a galaxis nyelvét is felhozhatnád, amit nem ismer senki vagyis a kutyuli mutyuli sem, mert nem tanulhatta el tőlünk. eccerű mint a faék, neked meg szótár kell hozzá.
görbetükör
@Sámannus: Tudod, a kutyámnak több esze van, mint neked. Ő megérti, mit mondok, neked meg halvány lila gőzöd sincs. :(
görbetükör
@Sámannus: Hogy értsed, miért mondom: a szavaim értelmét nem fogod fel. :(
Sámannus
@görbetükör: jáj!!! nékem is volt kutyám, és te sem tudnád lepipálni nálam oké?
Csizmás Kond
...akinek van kutyája annak illik megértenie a kölykét...
tulipan
@durbincs: Mi a szösz? Há' nem bírsz magaddal, hülyegyerek?? Aha, te narancsos seGGnyaló félfaroknyi Sügét! Legalább kiderült, hogy TE vagy ennek a a HIRDETŐS SEX -nek a feladója? vagy ?@csak húgy...+@kula-szar is ? aki Ploestiben a bányakecódban, miközben hektószámra vedeled a bányalóvizeletpáleszedet, bámulod a faladon levó meztelen Shakirát ábrázoló pószteredet? simogatod? élvezkedel?
Tünj el mielőbb innen, mert nagyon uncsi vagy, a pokolban, Te undorító, iszákos, kiherélt, szörnyeteg idióta, a degenerált gumbó +kula, az akuális narancsos haverjaid mellé?
Ott aztán gyárhatjátok szakmányba, az ocsmány hirdetéseiteket!!!
tulipan
@durbincs: Mi a szösz? Há' nem bírsz magaddal, hülyegyerek?? Aha, te narancsos seGGnyaló félfaroknyi Sügét! Legalább kiderült, hogy TE vagy ennek a a HIRDETŐS SEX -nek a feladója? vagy ?@csak húgy...+@kula-szar is ? aki Ploestiben a bányakecódban, miközben hektószámra vedeled a bányalóvizeletpáleszedet, bámulod a faladon levó meztelen Shakirát ábrázoló pószteredet? simogatod? élvezkedel?
Tünj el mielőbb innen, jó mélyen a pokol 9. rétegébe mert nagyon uncsi vagy, Te undorító, iszákos, kiherélt, szörnyeteg idióta, a degenerált gumbó +kula, az akuális narancsos haverjaid mellé?
Ott aztán, millióan együtt a túzben, üygködhetiek szakmányba, az ocsmány hirdetéseiteket!!!
tulipan
@durbincs: Mi a hézag nálad, Te narancsos seggnyaló, félfarok Sügér? Aha, egyszóval, Te szórakoztatsz ezzel a HIRDETŐS SEX-el? az abnormal,pisi-kaka sexel?:látni téged, te málé, rettenet csipázod eme súlyos aberráciot, a Ploesti bányakecódban. az üveges asztalodon? azt hova ferdülnál má ,azzal a repedt kis bornyi agyaddal ? talán a papir alapú Kincses Kalendáriumokat-Lexikonokat ,kéne olvasgatnod?s ne a magad elé tápolt orbáni narancsos menüt ollózgasd ide ? s nem gondoljuk hogy,mostantól olyan nagyon falnád a könyveket ? de -néha -néha egyegy szótárt megprobálhatnád? ha már a sors haverod,ilyen nívótlan,sex tivornyás? mán. meg reáizzadtál csak 102 éves Shakirára? nyálilag ,futószemölcsileg ?... @Durbincs: most már aztán hordj el magad, Te degenera gumbo?, egészen a Pokol 9 bugyrába, a többi narancsos sexhaver mellé, ahol aztán szakmányban irogathatjátok a mocskos sexhirdetéset?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.