"Azt mondják, felelősnek kellene érezzem magam, de én nem érzem így" - mondta a CNN-nek adott interjújában Bakonyi Zoltán egy nappal azután, hogy szabadlábra helyezték.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papó
Nem lehetett tudni a katasztrófa bekövetkezéséről? Vagy mégis? Vagy csak nem akartak róla tudni”!”

FELHÁBORÍTÓ!
Mindenki csak ötletel, hogy mit is kellene kezdeményezni ezzel a fránya vörös iszappal. A környezetvédelmi államtitkár (Illés Zoltán, meg a többiek)"Felkértünk külföldi szakértő csoportot a megoldásra!" Pedig Illés úrnak tudnia kellene, hogy a szakértő itt él az országban, hiszen többek között 1997-ben, Ő sem támogatta a megoldást"!" Igaz nem külföldi, hanem MAGYAR!!! Lehet, hogy ez a baj? De miért? Mert a külföldi intézetek is ennek a MAGYARNAK kérték ki a véleményét? Vajon ezek után mit lép a kormány? Lép-e egyáltalán, vagy belenyugszik, hogy további emberek betegedjenek meg! Vajon komolyan meg akarja keresni az igazi felelősöket, mert akkor talán azok között is szét kellene nézni, akik ma a felelősöket keresik”!” Akik figyelmen kívül hagyták a 20-évvel ezelőtt a MŰ. Egyetem által készített szakvéleményt, mely a most bekövetkezett katasztrófa lehetőségére felhívta a figyelmet! A mai kormányt, és a megelőző kormányokat egyformán terheli a felelősség a katasztrófát megelőző, véd művek, intézkedések, ellenőrzések, elmulasztásából adódóan. Mivel az említett időszakban, illetve jelenleg is meghatározó pozícióban voltak,és vannak!

Továbbra is felteszem a kérdést vajon miért?

A mellőzött hazai vörös iszap szakértő! Nincs szükség a megoldásra?
Budapest, 2010. október 14., csütörtök (OS) - - A vörös iszappal szennyezett területek akár újra termővé tehetőek – nyilatkozta a vörös iszap kezelés nemzetközi tekintélyű szakembere, Puskás Ferenc. Puskás úr szeretne bekapcsolódni a kárelhárító és kármegelőző munkába, de az illetékeseket napok óta nem lehet elérni.

Csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatót Puskás Ferenc agrármérnök és Seres Mária, a Civil Mozgalom vezetője a Mal Zrt. budapesti székháza előtt. Az esemény célja az volt, hogy felhívják az illetékesek és a közvélemény figyelmét arra, hogy van megoldás a jelenleg kezelhetetlennek tűnő helyzetre. Létezik olyan kipróbált technológia, ami hatékony és olcsó megoldást kínál a vörös iszappal elárasztott területek kezelésére és rehabilitációjára. Puskás Ferenc évtizedekig ENSZ szakértőként tevékenykedett, és nemzetközi tekintélyt szerzett a vörös iszap kezelésének és ártalmatlanítási általa kifejlesztett technológiája révén. - Speciális szakterületem az alumíniumgyártás világszerte hatalmas mennyiségben felhalmozott melléktermékének, a vörös iszapnak a környezetbarát ártalmatlanítása és felhasználása, akár nagy termőképességű talajként is. Évtizedeken keresztül a világ különböző pontjain – Indiában, Dél-Koreában és Jamaicában - kaptam ilyen megbízásokat. Az elméleten túl a gyakorlati megvalósításban is részt vettem. Puskás Ferenc tevékenységét a 90-es években idehaza is elismerték. 1997-ben megbízást kapott Ajka város önkormányzatától, hogy adjon technológiai javaslatot a vörös- és szürke iszap tározók katasztrófa megelőzési működtetésére, környezetvédelmi rekultivációjára és táj rehabilitációjára. Az elkészült javaslatot az önkormányzat nem vette át és nem használta fel. Az azóta is pozícióban lévő illetékesek pedig mintha elfelejtették volna, hogy 13 évvel ezelőtt ott volt a kezükben a megoldás, aminek segítségével nagy valószínűséggel elkerülhető lett volna a mostani tragédia is. - Nagyon bántotta az igazságérzetemet, hogy nem tartottak igényt az elkészült tanulmányra. Ez óriási felelőtlenség volt! Én tisztában vagyok azzal, milyen veszélyeket hordoz ez az anyag, ha nem kezelik megfelelően. Sajnos az aggodalmam beigazolódott. A baj megtörtént, de azóta sem tudom elérni az illetékeseket, hogy a segítségemet felajánlhassam. Seres Mária így nyilatkozott: - Hihetetlen, hogy nem vesznek tudomást egy ilyen komoly szaktekintélyről. Nem értem, miért nem használják a nemzetközi tapasztalatát. A Civil Mozgalom több témában is együttműködik Puskás úrral, és országos hálózatunkon keresztül önkéntesekkel is segítenénk a munkáját, ha a helyszínen lehetőséget biztosítanak számára. Puskás Ferenc a sajtótájékoztatón bemutatott az Indiából és Kínából származó vörös iszap téglákat, valamint olyan felvételeket, amelyeken a vörös iszapon termelt növények láthatók. Szeretné, ha a helyszínen is be tudná mutatni, hogy az el sivatagosodásra ítélt terület rövid idő alatt termővé tehető. Puskás Ferenc szakmai tevékenységéről és hazai kálváriájáról bővebben olvashatnak a Civil Hírlapban – www.civilhirlap.hu
Kiadó: Civil Mozgalom Egyesület

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.