Kezdjük néhány nyilvánvaló igazsággal: 1. A munkavezetők, irányítók tekintélye nem azonos a hatalmaskodással: az előbbi teljesítményen és tudáson alapul, az utóbbi csak pozíción. (…Nem véletlen, hogy ez a kormány keveri és keverni igyekszik e két fogalmat!) 2. A hozzáértést sem lehet „elrendelni az állománynak”, a szaktudás és a munkatapasztalat nem szereztethető meg hetek-néhány hónap alatt. 3. Különbség van a foglalkoztatás és a dolgoztatás között is: míg az előbbi értelmes, jól szervezett és értéket teremtő tevékenység, addig az utóbbi szimpla kibaszósdi. Ez a három gondolat a kormány legújabb őrületéről jutott eszembe. „Őrület” alatt pedig a minap napvilágot látott „Törvényjavaslat a közfoglalkoztatásról…” c. (http://www.parlament.hu/irom39/03500/03500.pdf) és nyilván hamarosan elfogadásra is kerülő anyag értendő. Jól illik ez a törvénytervezet ahhoz, ami a középosztály fejében él a „dologtalanokkal való (el-)bánás”-ról. A kormány azt is jól érzékeli, hogy ebben a társadalomban – és különösen a közép- és felső rétegekben koránt sincs meg az a valódi, működő, szerves közösségtudat, amely megakadályozna egy efféle kirekesztést, kitúrást a társadalomból és nincs meg az a szolidaritás-érzés sem, amely elképzelhetetlenné tenne egy ilyen „megoldást” a XXI. század elején. Nem, itt a kissé biztosabb egzisztenciájú rétegekben az az általános vélekedés, hogy aki nem dolgozik, az élősködő – azokat meg ki kell… legalábbis rekeszteni (de irtani kéne inkább!) És ennek a középrétegnek él az a fejében, hogy „Akiket az én adómból tartunk el, azok legalább dolgozzanak közmunkán!” Az elv szép, de ha szembesítjük a valósággal, akkor azt látjuk, hogy: 1. Ezek az eltartottak éppen azért eltartottak, mert nem rendelkeznek a mai világban „eladható”, hasznot hozni képes szaktudással. 2. (A törvénytervezetből következően) dolgoztatásuk többe kerül, mint ha simán csak segélyeznénk őket (utaztatás, szállás és étkezés + az „őrszemélyzet” költségei…) Ha tehát az a cél, hogy az aktív polgárok minél kevesebből „ússzák meg” az ő „létezésüket”, akkor ez a törvényjavaslat éppen hogy „drágítja” az ő eltartásukat.

Feltöltő: barew7
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A nagy értékű beruházásokat elnyerik
a fidesz közeli cégek, akik a nagy lóvét felmarkolják
és éhbérért dolgoztatják majd a közmunkásokat.
Csizmás Kond
@nyanya001: A közmunkást szakfoglalkozásban nem szabad alkalmazni...ha jól tudom
Csizmás Kond
@nyanya001: Szerintem ha egy lakatos azért kér segélyt mert nem tud elhelyezkedni a szakmájában, és a közmunkája során lakatosként foglalkoztatják akkor alkalmazniuk kell. Virágkertészként viszont foglalkoztathatják, de ott nincs felelőssége, normája meg egyéb szakmai kötelessége.
Ha jól értettem ez így kéne működjön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.