Az utóbbi hetek csapadékos időszaka kedvezett a lágyszárú növények -különösen a pázsitfűfélék- fejlődésének, így pollenszórásuk az elmúlt hetekben fokozatosan erősödött. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja már országosan a közepes, magas tartományban alakul és fokozatosan emelkedik.

Az elmúlt hetekben az udvarokban, útszéleken és árokpartokon gyorsan nő a fű, amely hamar virágozni kezd, pollent szór, ezért különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége.

Retteghetnek az allergiások – Támadnak a pázsitfűfélék

Fotó: 123rf.com

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt ajánlja az asztmásoknak és az allergiában szenvedőknek, hogy a fűnyírással, kaszálással bízzanak meg más személyt és lehetőség szerint ne tartózkodjanak a közelben. Ha ez nem megoldható, akkor viseljenek maszkot. A port gyakran töröljük a lakásban – a nedves portörlés ajánlott – mivel ezzel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben, asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a viharok ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Forrás: nnk.gov.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Őrnagy
Az emberek allergiás nyavajgásánál sokkal "fontosabb" a MÉHLEGELŐK szaporítása!
Őrnagy
A méhlegelők területi kiterjesztése a fővárosban még a fák ültetésénél is sokkal "fontosabbak".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.