Egy Európai Uniós rendelet szerint júliustól kötelező lesz egy feketedobozt tartalmazniuk az új gépkocsiknak. Az EDR-rendszer a közlekedést érintő eseményekkel, balesetekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgál.

Júliustól az Európai Unió országaiban kötelezően tartalmazniuk kell feketedobozt az újonnan regisztrált autóknak – írja az autoszektor.hu a topspeed.sk beszámolója alapján.

Ez az új felszerelés júliustól kötelező lesz az autókba

Az új autókba kötelező lesz beszerelni a feketedobozt/Fotó: 123.rf.com

A feketedobozt eddig a repülőgépek esetében ismertük, a repüléssel kapcsolatos legfontosabb teendők, információk feljegyzésére szolgál. Ezen kívül képes ellenállni az olyan extrém körülményeknek is, mint például a magas hőmérséklet, a nyomás vagy az ütközés. Az ebben rögzített információk pontos adatokat mutatnak az olyan események rekonstruálására, melyek a balesetet előidézhették.

Közúti baleseteknél eddig a rendőrök csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy a fedélzeti kamerák felvételeire támaszkodhattak. Viszont sok baleset nagyon komplikált, nem minden esetben könnyű rekonstruálni.

Az ilyen esetek feltárását egy új szerkezettel szeretnék hatékonyabban megoldani. Ezért júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek kötelezően tartalmaznia kell az eseményekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgáló EDR-rendszert. Ez a repülőgépekben lévő feketedobozhoz hasonlít.

A rendelkezés a járművezetőn kívül nyolc személy szállítására képes, M1-osztályú személyautókra, valamint az N1-osztályú haszongépjárművekre vonatkozik majd, beleértve a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ahogy a mocskos firkászok szokták. Írtak egy hazug (igaz is meg nem is) általánosító címet.
Pálinkás Pál
újabb üzletág lesz a kichippelése...ne már rögzítsen az autó mindent, kicsit kezd a világ orwelli lenni,ideje lenne egy világégésnek...
simmering73
Ahogy a mocskos firkászok szokták. Írtak egy hazug (igaz is meg nem is) általánosító címet.
NKF
Ez a egész Unió egy nagy rakás szar!
jesz
@simmering73: így igaz...a szarháziak szeretnek félrevezetni.
balos
Bezzeg a keleti országok azok a habzsi dőzsi rendszar terjesztői!Igaz,hogy szétbasszák a természetet a pillanatnyi haszonért,de hát élni jól,most kell

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.