Jelentősen javították a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzésüket pénteken összeállított új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyar gazdaság az idén elkerüli az egész éves recessziót.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára kidolgozott, frissített térségi helyzetértékelése felidézi, hogy a ház nemrégiben 0,7 százalékponttal javította a német gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzését, és jelenleg azzal számol, hogy a német hazai össztermék (GDP) 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Németország a közép-kelet-európai térség első számú kereskedelmi partnere, és a német gazdaság teljesítményének javulása nagyobb hatást gyakorol a felzárkózó európai térségre, mint az euróövezeti periféria kilátásainak gyengülése - indokolták a közép-kelet-európai prognózis javítását a BNP Paribas elemzői.

A cég mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését az eddigi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas eddig 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glycerin
Az emberek nemcsak szeretik a sztereotípiákat, hanem egyszerűen nem tudnak tőlük elszakadni. Ez pedig végső soron demokratikus, hiszen így a hülyék is hangoztathatják a véleményüket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.