Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte ügyfele esetében a Cozma-gyilkosság másodfokú eljárásában a nem jogerősen életfogytiglanra ítélt Raffael Sándor, az elsőrendű vádlott védője a Győri Ítélőtáblán.

Tuza Péter mintegy fél órán keresztül sorolta azokat a mozzanatokat, amelyek alapján kijelentette, "ez a büntetőeljárás maga az eljárási szabálysértés". Az általa vélelmezett hibák közzé sorolta, első fokon nem vonták össze ezzel az üggyel a témában folyó másik eljárást, noha bizonyítható, hogy arról az eljáró tanácsnak tudomása volt. (Az ügyészség korábban az emberölés bűntettétől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettét.)

Az ügyvéd hozzátette: a vádlottaknak és a védőknek joguk lett volna ismerniük a másik eljárásban keletkezett adatokat, iratokat, de kifogásolta azt is, hogy megesett: úgy folyt a tárgyalás, hogy védencének nem volt ügyvédje, vagy képviseletét a vele érdekellentétben álló ötödrendű vádlott jogi képviselője látta el. Szerinte ez önmagában is alapos indok a hatályon kívül helyezéshez.

A Marian Cozma halálát okozó szúrás kapcsán Tuza Péter azt emelte ki: a mozdulat ösztönös volt, a szereplők elhelyezkedése és mozgása alapján pedig védencének nem is későbbi áldozata szívére kellett volna céloznia, ha annak életét ki akarja oltani. Ezért azt kérte: ha a bíróság mégsem helyezné hatályon kívül az első fokú döntést, védencét testi sértésben marasztalja el.

Egyben megkérdőjelezte, hogy Marian Cozma mindvégig jogos védelmi helyzetben volt; elmondta: az összeütközésnek volt olyan pillanata, amikor a sportolók kerültek erőfölénybe. Egyben - kifogásolva, hogy az első fokú ítélet "roma csoportként" említi "folyamatosan és következetesen" a vádlottakat - Tuza Péter arra kérte a fellebbviteli tanácsot, hogy "ettől a jelenségtől deklaratívan határolódjon el". Kitért arra is: a bírót döntéseiben nem vezethetik érzelmei, még akkor sem, ha egy közkedvelt, világklasszis sportoló az áldozat. "A bírói talár alól egy pillanatra sem villanhat elő a kézilabdamez" - fogalmazott Tuza Péter.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Hát persze hogy az. Ez a fajta mát genetikailag így van kódolva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jancsipapa
Ösztönösen fel kéne lógatni.(Ha egészségesek az ösztöneink.)
pictor
Ezek már eleve így születnek, benne van a génjeikbe az ilyen viselkedési ösztön!
taglo
Azt mondta ,két cigánygyerek a parkolóban ,párnapja nekem ,hogy ,,ülj vissza öreg ,mert elvágom a nyakad,,-de nem haragudtam meg rájuk, mert már tudom hogy ,Csak ÖSZTÖNÖS ,volt !!De azért elgondolkodtam ,tényleg képeslettvolna elvágni a nyakam ez a két retek,egy szóváltás miatt???
lbs
Az "ösztönös szúrásra" megfelelő válasz a gondos mérlegelés alapján meghozott ítélet.
Az embereket a tudatuk vezérli, az állatokat és az ember jellegű lényeket - ilyen Cosma gyilkosa is - az ösztöneik.
májusi szellő
Hozzák vissza a halál büntetést,és akasszanak fel minden gyilkost !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.