Az LMP szerint félő, hogy "a nyilas eszméket valló Nyirő József írói teljesítményét a kormány arra akarja felhasználni, hogy rehabilitálja ezen nézeteket a magyar nyilvánosságban".

Az ellenzéki párt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében elfogadhatatlannak minősítette, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szálasi-féle nyilas parlament bármely tagjának újratemetését kívánta celebrálni. Nyirő József végső nyughelyéhez a magyar politikának semmi köze nem lehet, ugyanakkor a román hatóságok közigazgatási indokokkal nem akadályozhatják meg Nyirő végakaratának teljesítését - értékelte az LMP, amely úgy látja: Kövér Lászlónak a hétvégi megemlékezésen való szereplése csak a politikai hisztéria fokozására alkalmas határon innen és túl.

"Az elmúlt húsz évben a magyar politikai elit a mondanivaló hiányát azzal leplezte, hogy a múlt század árnyainak felhasználásával tartotta fenn a szekértáborokat. Sajnálatos, hogy egyesek ezt ma is folytatják" - fogalmaznak. Hozzátették: "félő, hogy a nyilas eszméket valló Nyirő József írói teljesítményét a kormány arra akarja felhasználni, hogy rehabilitálja ezen nézeteket a magyar nyilvánosságban, és ismét bevezesse a Fidesz és a Jobbik által szalonképesnek tartott diskurzusba". Az LMP álláspontja az, hogy a politikai elitnek ki kell szállni a saját igényeknek megfelelő történelemmagyarázatból. A XX. század magyar tragédiáit egymás szenvedéstörténeteire nyitott, pártpolitika-mentes párbeszédekkel kellene feldolgoznunk - közölték.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése elmaradt, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Ezen részt vett és felszólalt Kövér László is. A román külügyminisztérium "meglepődve értesült" Kövér Lászlónak a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és jelezte, hogy ezek tisztázását igényli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.