A Demokratikus Koalíció (DK) szomorúan, de nem meglepődve veszi tudomásul, hogy a romániai helyhatósági választások tovább erodálták az erdélyi magyarság politikai és érzelmi összetartozását. Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke hétfői közleményében az olvasható: a választási eredmények azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor nemzetmegosztó politikája súlyos károkat okozott immár Erdélyben is.

Molnár Csaba úgy fogalmaz: a DK gratulál az anyaországból fújó ellenszél dacára helytálló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek. "A két orbáni kreatúra, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt látványos bukása súlyos figyelmeztetés, és annak bizonyítéka, hogy a határon túlra irányított ostoba magyarságexport károkat okoz" - írja az ellenzéki politikus. Szerinte "Kövér László felesleges diplomáciai konfliktusokat generáló tevékenysége, és a nyilas Nyirő József újratemetése körüli tragikomikus hercehurca több tízezer magyar szavazót is távol tarthatott az urnáktól".

A DK szerint Orbán Viktor ahelyett, hogy az anyaországban és a határon túl élő magyarok összetartozását segítené, felelőtlen politikájával mintha erősítené kívánná Trianont. Az erdélyi magyarság - Orbán Viktor hibájából - fontos pozíciókat vesztett Romániában, és az a fideszes politika, amely ide vezet, elárulja a nemzeti érdeket - áll a közleményben.

A romániai önkormányzati választásokon a kormányzó szociálliberális szövetség (USL) több mint ötvenszázalékos győzelmét mutatják az első részeredmények, amelyeket hétfő reggel hoztak nyilvánosságra. A megyei pártlistáknál a kormányzó USL a voksok 52 százalékát, a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) 13,3 százalékát, a populista Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) 8 százalékát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7,2 százalékát kapta meg. A Magyar Polgári Párt (MPP) az első országos összesítésben 0,75 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,55 százalékon áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.