Az IDEA Intézet szerint júniusban a felnőtt népesség 30 százaléka volt a kormánypártok, 23 százaléka pedig a TISZA Párt támogatója.  Tehát a Fidesz őrzi a bázisát, de a Tisza párt továbbra is  a "nyakában liheg". 

Egy országgyűlési választáson négypárti parlament jött volna létre a múlt hónapban, az előbbiek mellett csak DK és a Mi Hazánk támogatottsága érte volna el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges, 5 százalékos küszöböt.

Az ATV közölte: az IDEA közvélemény-kutató szerint a kegyelmi botrány, Magyar Péter feltűnése, majd TISZA párt megjelenése, illetve az európai parlamenti választás kampánya és végeredménye nagyon sok szavazó gondolkodását befolyásolta az idei év első felében. Az EP-választás eredményei végérvényesen igazolták, hogy a hazai belpolitikai erőviszonyok jelentősen megváltoztak Magyarországon.

Megroppant a Fidesz támogatottsága? – Nincs vége a Tisza és a kormánypárt versenyének

Magyar Péter és uniós csapata Fotó: Facebook/Magyar Péter 

A június 19. és június 27. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint egy most vasárnap megtartandó országgyűlési választáson az EP-választáshoz hasonlóan négy párt érte volna el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a kormánypártok, Magyar Péter pártja, a DK, valamint a Mi Hazánk. A jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén.

A Fidesz-KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú, de folyamatos csökkenése megállt, sőt, az elmúlt időszakban már valamelyest növekedett is. Júniusban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya 30 százalékot ért el a teljes népességben, ez a biztos szavazók között 41 százalékos szavazati arányt jelentett volna egy parlamenti választáson.

A TISZA egyértelműen a második legerősebb politikai erővé vált: a párt támogatottsága június végén 23 százalékot ért el a teljes népesség körében és 32 százalékot a biztos szavazók között.

2024 júniusában a két párton kívül csak a DK és a Mi Hazánk jutott volna be a magyar Országgyűlésbe. Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága a teljes népességben 7, a biztos szavazók körében 8 százalék, míg a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából hasonló volt júniusban, csak egy kicsivel volt alacsonyabb (5, illetve 6 százalék).

A rendszerváltás óta eltelt évtizedekben még soha se fordult elő, hogy jelenleg négy olyan párt is van a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népességen belül az 1 százalékos szintet sem éri el. A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között képes erre, a Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában – írja az IDEA Intézet.

Forrás: ATV.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
A Fidesz már csak a fogyó Holdról látszik. :))))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Horizont: ki bírod még várni a 2 évet? :D
Horizont
@KisTehen: Kopjál már le csicska !!
KisTehen
@Horizont: 2orbánék köszönik szépen a 2 évet ... 2 év alatt még jól ellopnak mindent :D
sándorbence
orbán már dolgozik a brüsszeli színes frakcióján összeborul ott mindenki mindenkivel
szivárványos frakció lesz belőlük
hahahaha
KisTehen
@Horizont: ti vagy nagyon gazdagok vagytok, vagy nagyon hülyék ... hogy még engeditek orbánékat lopni további 2 évig

HAHAHA
jáger laszló
Ideológia
A pártok manapság nem ideológia mentén szerveződnek,hanem gazdasági,társadalmi politikai hatalom árnyékában
Így szeretnének ők is politikai /gazdasági/hatalomhoz jutni!
Elvek ,+győződés 2lagos!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.