Orbán Viktor magyar miniszterelnök három miniszterének adta ki az utasítást, vizsgálják meg, milyen lehetőség van arra, hogy hazánk kilépjen a Nemzetközi Büntetőbíróságból.

Orbán Viktor arra utasította három miniszterét, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy Magyarország kilépjen a Nemzetközi Büntetőbíróságból, egyedüli EU-tagként – tudatta a 24.hu.

Ez két nappal azután történt, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre – amiről az ICC még nem döntött. A Nemzetközi Büntetőbíróság korábban kiadott elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen is – Magyarország egy joghézag okán meglehetősen nehéz helyzetbe kerülne, amennyiben hazánkba utazna az orosz elnök – írta a 24.hu.

Kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróságból Orbán Viktor? Az okot már gyanítják

Orbán Viktor komoly feladatot adott minisztereinek – Fotó: Facebook.com/orbanviktor

Orbán Viktor még egy május 22-i ülésen adta azt a feladatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Tuzson Bence igazságügyi miniszternek és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek, hogy feljegyzést készítsenek neki hazánk Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépésének lehetséges következményeiről – különös tekintettel az európai uniós következményekre – tudatta a 24.hu.

A Nemzetközi Büntetőbíróság nemcsak Benjamin Netanjahu, hanem a védelmi miniszterre, Joáv Galantra is elfogatóparancsot kért, ugyanígy palesztin Hamász három vezetőjére is,  a főügyész szerint ugyanis büntetőjogi felelősséggel tartoznak a 2023. október 7.  – a Hamász Izrael elleni támadása – óta elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Putyinra 2023 márciusában adott ki az ICC elfogatóparancsot, ellene is az a vád, hogy felelős az ukrajnai háborús bűnökért.

A 24.hu érdeklődésére a Miniszterelnökség Sajtóiroda azt válaszolta:

„Az emberiesség elleni bűncselekményekkel foglalkozó Nemzetközi Büntetőbíróság az elmúlt időszakban több ügyben nem jogi, hanem egyértelműen politikai döntést hozott, ezzel aláásva a szervezet tekintélyét. Magyarország elutasítja, hogy politikai eszközként használják a nemzetközi bíróságokat”.

Nem írták le, pontosan melyik ügyekre gondolnak, ugyanakkor a 24.hu kérdésében a Netanjahu és a Putyin elleni elfogatóparancsra is rákérdezett, mint lehetséges motivációra. Ezekre konkrét reakció nem érkezett – tudatta a lap.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Nem akarja bitófán látni a tegnapelőtti tárgyalópartnerét???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Jó is arra ébredni, hogy az ország ura, parancsolója és többségi tulajdonosa talán – valószínűleg – azon töri azt a gyönyörű fejét, hogy ki kellene lépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból. Az persze még nem biztos, hogy meg is teszi – és az sem, hogy nem teszi meg -, de ha három miniszterét is utasította arra, hogy dolgozzák ki, milyen következményekkel járna a kilépés, akkor minimum erősen gondolkodik a dolgon a csúti. Érthető is az aggodalma, hiszen nem nagyon kedveli, ha az ő köreiben is hatásköre van egy olyan bíróságnak, mely felett neki nincsen hatalma. Most még nem lehet tudni, mit talál ki az egyszemélyes országvezetés, jelenleg ott tartunk, hogy nézegetik a lehetőségeket, mert a kormány(fő) szerint a Bíróság nem jogi, hanem politikai döntéseket hozott mostanság, s azt ugye a patrióta-konzervatív-keresztény-fehér-heteroszexiális-vérkorrupt magyar kormány nem jól viseli. Még csak azt sem állíthatom, hogy attól fosik a dicsőséges kocafocista, hogy esetleg ellene is nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki egy bizonyos ponton, merthogy ahhoz nem kell tagnak lenni, Putyin és Netanjahu ellen is simán kiadták.
www.kolozsvaros.com/2024/07/05/ez-az-orszag-es-ez-a-tarsadalom-mar-regen-kifordult-magabol/
CsipkeRózsa
@FLETÓ: Úgy látom, fordítva nézed, szerintem Putyin támadta meg Ukrajnát, nem Zelenszkíj Oroszországot. Putyin gyilkolja a saját népét és gyilkolja Ukrajna népét is. A védekezés is áldozatokkal jár.
FLETÓ
@CsipkeRózsa: Ez a panel-duma nagyon unalmas!
CsipkeRózsa
@FLETÓ: Ez történt a valóságban, miért panel-duma?
FLETÓ
@CsipkeRózsa: A probléma gyökere régebbi! Ukrajna semmit nem tett a megoldás érdekében! Mentek az idióta elnök után, szinte vakon követték! Pedig egy konfliktusban mindkét fél egyaránt hibás!
bence
@monk: ! csak az nem világos számomra , hogy miért veszed személyes sértésnek ha orbánt cigányként emlegetik ?! Mikor minden kétséget kizáróan Echte AZ !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.