Sokan a 11 éves kisfiú „emlékére hoznák vissza a halálbüntetést.” Brutális, előre eltervezett gyilkosság áldozata lett a kisfiú. Szita Bence nevelőanyját és két hajléktalant őrizetbe vettek. Az egész sokkolta a hír, az indulatok elszabadultak a közösségi oldalakon. Szita Bence meggyilkolása miatt egyre többen szorgalmazzák, hogy a törvényhozás tárgyalja újra a halálbüntetés visszaállításának ügyét, de többen az önbíráskodástól sem riadnának vissza. Az értelmetlen gyilkosság teljesen megosztotta a közvéleményt, mert sokan úgy vélik: éppen a gyászt sértik azok, akik egy ártatlan gyerek halálát használják manipulatív céljaikra. Navracsics: nincs lehetőség a halálbüntetés visszaállítására A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt akkor mondta, amikor a Bándy Kata meggyilkolása miatt a Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők felvetették a halálbüntetés visszaállítását. Navracsics Tibor hangsúlyozta, nehéz kérdésről van szó, de sem nemzetközi kötelezettségek,...

Forrás: hir24.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyafüle
Az ártatlanság a meggyilkoltra vonatkozzon, ne a gyilkosokra. Hogyan tudna védekezni egy 11 éves kisgyerek aljas vérszomjas ásós felnőttek ellen?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pilóta
"Magyarországon a halálbüntetést 1990-ben törölték el. Az ezt megelőző negyed évszázadban alkalmazása már jelentősen visszaesett. Az 1960-as években éves átlagban nyolc embert végeztek ki, az 1970-es években évi 1-6 embert és átlagban évi három halálbüntetést szabtak ki. 1980 és 1989 közt évi 1-5 halálbüntetést szabtak ki és átlag évi hármat hajtottak végre. A halálbüntetés utolsó magyarországi évtizedeiben az emberölés minősített eseteire szabták ki és a kiszabott büntetéseket végre is hajtották. Az utolsó kivégzésre 1988 júliusában került sor.[1] Az utolsó kivégzett Vadász Ernő volt, aki egy férfit brutálisan megkínzott és megölt.[2]"
hu.wikipedia.org/wiki/Hal%C3%A1lb%C3%BCntet%C3%A9s
Pilóta
@nahát: 12:33
Magyarország csatlakozott a halálbüntetést tiltó ENSZ és Európa Tanács egyezményekhez. Az Európai Unióban még nincs jogi tiltása a halálbüntetésnek, de a tiltó politikai elvárás egyértelmű. A bukott uniós alkotmány tartalmazta, és az EU alkotmányt pótló reformszerződés is tartalmazza.
kedwes
Kedves Törvényhozók!
Emlékszik még valaki is, miért lett a halálbüntetés eltörölve?
Az egyik indok volt, hogy: A halálra ítéltnek nincs védekezési lehetősége a kivégzésekor!
Kérdezem!
Annak, akit agyon vert, leszúrt, lelőtt, megfojtott, meggyilkolt, azaz elvette az életét, - amit nem ő adott! Külön kiemelve a gyermekgyilkosságokat, amelyeket az vérszerinti szülők követnek el - mennyi védekezési lehetősége volt?
Arról külön nem szólva, hogy a társadalom - az adózók - tartsák el még élete végéig azt a szemetet!?
Na, ezen kellene elgondolkodni, de nagyon gyorsan.
Olyan gyorsan, ahogy a kétharmados törvényeket hozták az elmúlt két év alatt, minden megtárgyalás nélkül!
QQríkú
A jogalkotó attól fosik, hogy őt is felkötik!
Semmi másról nem szól a tilalom!
Pilóta
@A Tündik bündije: 12:35
"A halálbüntetést támogatók érvei:

A halálbüntetést szükségesnek tartók szerint a halálbüntetésnek elrettentő hatása van. Erkölcsi okokból a legfontosabb érvük, hogy a halálbüntetés eltörlése a gyilkos életét felértékeli az áldozathoz képest; gyakorlati szempontból pedig, hogy költséges az életfogytig tartó büntetés (ami ráadásul valójában sokszor nem is tart életfogytig), a tényleges életfogytiglanra ítélt bűnözőknek pedig nincs vesztenivalójuk, így semmitől sem riadnak vissza, ezáltal veszélyt jelentenek rabtársaikra és az őrökre, sőt egy esetleges sikeres szökés révén az egész társadalomra.

A Pepperdine Egyetem két professzorának kutatása szerint az elmúlt 26 év egyesült államokbeli tapasztalatai alapján a gyilkosságok aránya a kivégzések számával ellentétes tendenciát mutat, és minden kivégzés 74-gyel csökkenti a gyilkosságok számát a rákövetkező évben."
Pilóta
"A halálbüntetést elítélők érvei:

A halálbüntetést ellenzők egyik legfontosabb érve, hogy a halálbüntetés végleg elveszi a lehetőségét, hogy egy ártatlanul elítélt személy számára igazságot lehessen szolgáltatni. Ezenkívül a halálbüntetésnek szerintük nincs valós elrettentő hatása, valamint egyesek szerint antihumánus. Már Cesare Beccaria is felhívja a figyelmet arra, hogy nem a büntetés súlyosságának vagy kegyetlenségének van elrettentő hatása, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének és a minél gyorsabb eljárásának, tehát ha a lehető legkisebb idő telik el a bűntett és a büntetés között. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a lehető legkisebb mértékű büntetés is célravezető lehet.

A halálbüntetést alapvetően ellenző személyek leginkább népirtás vagy különös kegyetlenség esetén hajlandóak kivételt tenni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.