Szombaton tartotta meg az Antall József Alapítvány a ,,Felsőoktatás másként“ című konferenciáját, ahol Dr. Mezey Barna (rektor, Eötvös Loránd Tudományegyetem, elnök, Magyar Rektori Konferencia) is felszólalt. Előadásának fő célja az volt, hogy leszámoljon a hazai felsőoktatással kapcsolatos tévhitekkel: az egyetemeknek hagyománya van hazánkban, túl sok egyetemünk van, a színvonal romlásnak csak a tömegoktatás az oka, önfenntartó egyetemeket kell létrehozni.

Feltöltő: osztjonapotblog
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

marlin
Néhány adat a teljesség igénye nélkül a vélemény alkotás(!) segítésére!!
Kanadában a GDP2.5%-át fordítják oktatásra, ennek 40 %-a az egyetemi oktatásra megy!! A felnőtt lakosság fele felsőfokú képzettséggel rendelkezik!! (A migráns családokból származók teszik ki az oktatásban résztvevők 25%-át)
Japánban 44% , az USA-ban 41% a felsőfokú végzettségűek aránya!!
Japánban a lakosság 95%-a érettségizett!!
A Felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya még néhány országban:
Dél Korea39%, Norvégia 37%, UK és Finnország szintén 37% , és Finnországban is 90% fölött van az érettségizettek arány!!
Érdekesség ként érdemes megjegyezni, hogy Lengyelországban a 1990-es 10%-ról az arány 2010-re 21%-ra javult!!
És akkor jön a Dr Mezey Barna rektor és előadaja(?), hogy mindenki essen hasra a fidess-kdnp "nagy ötlete" az "önfenntartó egyetemek előtt" előtt!! :-((
Mondja ezt a dr Mezei Béla rektor Magyarországon, ahol a munkaképes lekosság arányában a felsőfokú végzettségűek aránya 14%, az érettségizetteké 31%,
és verjük a seggünket a földhöz abbeli örömünkben, hogy a 8. általánost(vagy kevesebbet) végzettek arány 50% alá csökkent!! (Másképp megfogalmazva a lakosság majdnem fele semmilyen szakképesítéssel, magasabb végzettséggel nem rendelkezik!!
Vagy hogy is van ez fidessül?? "Vissza a kőbaltához"??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.