A 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok alatt megötszöröződött az önkormányzatok adóssága, részben amiatt, hogy finanszírozás nélküli feladatokat kaptak, valamint túlzott fejlesztésekbe hajszolták őket - mondta Kubatov Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán sajtótájékoztatón Baján.

Az Orbán-kormány fontosnak tartja, hogy a nagyrészt önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatokon segítsen, mert veszélybe került a működésük - mondta a Fidesz pártigazgatója. Az állam a kistelepüléseket megszabadítja az adósságállományuktól, és a nagyobb településekkel is áttekintik adósságaik szerkezetét, majd egy jelentős részt tőlük is átvállalnak az adósságból - mondta.

Baja példájával szemléltette az önkormányzatok adósságát a Fidesz politikusa: a nyolcmilliárd forinttal tartozó Duna-parti város minden egyes lakójára 400 ezer forint adósság jut. Ennek a felét átvállalja a kormányzat - fűzte hozzá.

Kubatov Gábor megdöbbentőnek nevezte, hogy a Bajáról származó Bajnai Gordon vissza akar térni a politikába, mert rövid miniszterelnöksége alatt 7 százalékos gazdasági visszaesést produkált kormánya. "Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a Gyurcsány-Bajnai-tandem, ahol Gyurcsány Ferenc kormányában Bajnai Gordon tárca nélküli miniszter volt, majd gazdasági miniszterként dolgozott végül miniszterelnök lett" adósságba hajszolta az országot, az önkormányzatokat és az embereket is.

Szavai szerint a Bajnai-kormány világcsúcsot állított fel az államadósság növelésében, hiszen az általa felvett IMF-hitel következtében az államadósság a GDP 70 százalékról 81 százalékra emelkedett. Kubatov Gábor szerint a Bajnai-kormány öröksége megdöbbentő, mert tudták, hogy 2010-ben el fogják veszíteni a választásokat, ennek ellenére vállalták, hogy a felvett hiteleket 2013-ban és 2014-ben Magyarország visszafizeti.

A Fidesz pártigazgatója emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnökként olyan gazdaságpolitikát folytatott, amely az országot eladósította, a nyugdíjasoktól elvett egyhavi nyugdíjat, az önkormányzatokat szinte működésképtelenné tette, valamint csökkentette a családtámogatásokat is.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lajospapa
Bajnai elvett a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat? Ez nem kérdés! El is vesztették a választást. A kérdés ma már az, hogy mért nem adták vissza ? Már több mint két év volt rá.
Mást meg olyan gyorsan meg tudnak szavazni. Salátatörvényként ezt is be lehetett volna tenni a képviselői javadalmazásokról szólók közé!
Pálinkafőző Rézüst
Kubaszov elvtárs a férfi Selmeczi..:)) Pénzért mindent.. Arról kellene néhány szót ejtenie, hogy a fradiba pumpált tízmilliók, vajon hova kerültek, miután a klubnál nem landoltak ezek az összegek???
kukac50
Ha Bajnai elvette a 13 havi nyugdíjat Orbán miért nem adta vissza?
Orbán már beígérte a 14 havi nyugdíjat is,még a 6, 6 % os inflációt sem követi a nyugdíjemelés,mert csak 1,6 %. Erről miért nem beszélnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.