Az Európai Unió jövőjéről, a tervezett lépések menetrendjéről tanácskoznak a tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén, történelmi jelentőségű, végleges döntések azonban nem várhatók – mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen. Az államtitkár kiemelte, a csúcstalálkozón a tanács elnöke, Herman Van Rompuy javaslatait vitatják meg a tagállamok, arról beszélnek, milyen intézkedéseket kellene hozni rövid, közép- és hosszú távon. Magyarország üdvözli, hogy Herman Van Rompuy javaslatai reálisak, és a tanács elnöke olyan lépéseket ajánl, amelyek nem csak a távoli jövőben valósíthatók meg – hangsúlyozta Győri Enikő. Azt mondta, a piacok kicsit megnyugodtak az elmúlt fél évben, így az euróövezet is lélegzethez juthatott, de folytatni kell a megkezdett munkát, a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését a tagállamok között.

Forrás: mno.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
Kompromisszum elérhető közelségben

A tanács elnökének tervével kapcsolatban kifejtette: egyik eleméről, a közös bankfelügyeletről tárgyalnak szerdán az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek, és jó esély van arra, hogy kompromisszumra jutnak. A fő kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy a bankok mekkora körére terjesszék ki a felügyeletet: mindegyikre vagy egy részükre – mutatott rá.
Pilóta
Még vannak eltérések a véleményekben

Kitért arra is, hogy ugyancsak foglalkozik a tanács elnökének jelentése a gazdaságpolitikai koordinációval, ebben a témában erősen megoszlik a tagállamok véleménye, hiszen például az adópolitikát több tagállam inkább nemzeti hatáskörben tartaná.
Pilóta
Az eurózóna nem bonthatja le az EU-t

Hangoztatta, Magyarország nem szeretné, ha intézményesülne az euróövezet tagjai és az azon kívüli országok közötti különbségtétel, nem lenne jó, ha az eurózóna megerősödve az EU-t bontaná le. Az sem lenne szerencsés, ha az unió közös politikái sérülnének az euróövezet megújulása miatt – hangsúlyozta Győri Enikő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.