Ahogyan azt a Propelleren is megírtuk, a FIFA döntésének értelmében a Magyarország-Románia világbajnoki selejtező mérkőzést március 22-én. És ahogyan az ilyenkor lenni szokott, rászabadult a Facebookra a magyar.

Egyetlen pozitívum a dologban, hogy itt kénytelen mindenki a saját névvel vállalni a véleményét, eltekintve a hamis profiloktól, amiből azért biztosan akad egy pár. Van egy pár twitteres profiljuk és ez a Facebook oldal, ami azonban úgy tűnik, nem hivatalos. Így hát jobb híján itt hagynak üzeneteket a honfitársaink.

Olyanokat példál, hogy:

A FIFA oldalán zsidóznak a magyarok
A FIFA oldalán zsidóznak a magyarok

De lássuk mi is történt pontosan. A mérkőzésen a magyar szurkolók egy csoportja már az izraeli himnusz alatt fütyült, pfujolt, hátat fordított, majd még a gólöröm közben is „Mocskos zsidók!” rigmust skandáltak.

A Hvg.hu-nak nyilatkozott a dízstribün egyik akkori vendége, aki szerint mindenki megdöbbenve fogadta, hogy a magyar kórus rákezdett a zsidózásra, de az MLSZ - mivel senki nem hagyta el a helyszínt a vendégek közül - úgy okoskodhatott, hogy ezt (is) meg lehet úszni. A szabályok értelmében a rasszista megnyilvánulások alkalmával azonnal meg kell szakítani a mérkőzést és a nézőket fiyelmeztetni kell. Ha ez nem használ, le is lehet fújni a találkozót. Ez lett volna az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a zárt kapus mérkőzést - írja a lap.

Orbán Viktor kormányfő jobbnak látja, ha inkább nem mondja el, mit gondol a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) döntéséről, amely szerint a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én - mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A román Prosport című lap szerint a döntéssel megmenekültek a budapesti pokoltól, már ami a nézőket illeti. Jenei Imre azt mondta, ezzel ők kerültek előnybe, mert ismeri a magyar drukkereket. Ugyanez a lap "jó hírként" tálalja Gera Zoltán sérülését, ami miatt a válogatott csapatkapitánya biztosan nem tud játszani a mérkőzésen, hiszen keresztszalag szakadása miatt nagyjából hat hónapig harcképtelen lesz.

Az amerikai Sports Illustrated kiemeli, hogy a FIFA nem akart pontokat levonni a magyar válogatottól, ezzel is csökkentve az esélyét a továbbjutásra. A Sportgéza azt írja, hogy az amerikai USA Today és az orosz RT is megemlíti, az antiszemita megnyilvánulások mellett iráni zászlókat lehetett látni a lelátón, amellyel a drukkerek az ellenfelet akarták provokálni.

A CNN-nek adott nyilatkozott a FIFA egyik szóvivője, aki elmondta, ez az első alkalom, hogy a testület kénytelen ilyen durva szankciót hozni egy válogatott ellen, rasszista megnyilvánulás miatt.

Érdekesség, hogy egy hét se telt el azóta, hogy Kevin-Prince Boateng az olasz AC Milan labdarúgója a rasszista megnyilvánulások miatt levonult a pályáról egy edzőmeccs alkalmával.

A Football Against Racism Europe (Futball a rasszizmus ellen Európában) igazgatója Piara Powar is beszélt az esetről a CNN-nek. Elmondta, hogy a labdarúgás egy olyan sport, amit a világ minden táján űznek, a rasszizmus pedig egy globális probléma. Ezért kellett lépniük. Azt is hozzátette, hogy egy labdarúgással kapcsoaltos szankció szerintük sokkal hatásosabb, mint pénzbüntetéssel sújtani egy országot.

A szövetség a legnagyobb körültekintéssel elkészített indoklással fordul a FIFA-hoz azért, hogy elérje a súlyos szankciók enyhítését, amelyet néhány tucat ember szélsőséges, a futball, és a fair play szellemétől teljességgel idegen megnyilvánulása okozott - áll az MLSZ.hu oldalon közzétett közleményben.

Azt is eírják, hogy az MLSZ elkötelezett a rasszizmus, illetve a diszkrimináció minden formája elleni küzdelemben, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a labdarúgás az egymás iránti tiszteletről és megbecsülésről szóljon, a stadionokból mielőbb eltűnjenek a szélsőséges, a civilizált normáktól eltérő hangok.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cinialmos
Valaki elmagyarázná nekem miért baj ha valaki azt mondja,hogy "mocskos zsidó"? ??? Hisz van zsidó hitközség, A wikipédián van zsidó vallás, sőtt van kimondottan ilyen oldaluk is,hogy www.zsidó.hu vagy www.zsidó.com!! Tehát magában a zsidó szó nem degradáló!! Az,hogy mocskos?? Hmmm Ugyan már milyen emberek azok akik megcsonkitják magukat (körülmetélés) csak azért,hogy ne kelljen fürdeni??? Ha már ilyennek lettünk teremtve,kik ezek,hogy felülbirálják a teremtőt??? Továbbá az iráni zászlók. Az nem baj ha spanyol bajnokin például a Barcelona meccsen zsidó zászlókat lengetnek! Jaa azt lehet?? És különben is,mi a szart keresnek a zsidók egy Euróba bajnoki meccsen??? Tudtommal izrael még csak nem is határos Európával!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pesti
@cinialmos: Nagyon messze vagy a realitástol!Ilyen elvakultal kár vitatkozni!Az ocsmányko-
zás a te Istened,ha bár kétlem az írásodból, hogy van-e.A hülyeségekért nem kell a szomszédba menned!
cinialmos
@pesti: Ez volt részedről a legegyszerűbb. De elfelejted én nem vitatkozni szerettem volna,hanem értelmes választ kapni a felvetett kérdésre. És ne felejtsd el TE kezdtél el engem ócsárolni,hogy nem ártana történelmet tanulnom! És lehet,hogy nekem nincs istenem. Igazad van.De olvastam a Bibliát is és a tórát is!! De a bibliában nem találtam hasonló vallási megkülönböztetést mint a Tórában.A Misnah Tóra egy más részében azt tanítja Maimonides, hogy a gójok nem emberek!És a Tórában le van irva,hogy gójt becsapni NEM bűn!!! Mi ez ha nem rasszizmus?!?! De látom,hogy egyik kérdésemre sem tudtál elfogadható választ adni. Inkább a pocskondiázást emelted ki. Látod ez az igazi gond veletek. Próbáljátok magatokat az áldozat szerepében feltüntetni,mikor a problémát saját magatok generáljátok!!
pesti
@cinialmos: Gratulálok! Ezen a hangnemen már lehet vitát folytatni.Nem értem,hogy mit jelent az hogy VELETEK? Abban igazad van,hogy aTórában vannak elentmondások.De melyik hitbenn nicsenek?A biblia idején még nem voltak keresztények!Gójok igen,de ez nem a Keresztényekre vonatkozott,mert még a Jézus születése elötti idöszakban használták ezt a megnevezést Vagyis azokra,akik nem hittek az egy Istenben..Vonatkozott ez a Bálvány imádókra.Az Új szövetségben már azért találhatók szövegek ,finoman fogalmazva,amelyek nem egészen stimmelnek a történelmi igazssággal..Minden esetre az uszítás ,bár mely oldalrol elfogadhatatlan!A 21.században azon kellene törekedni,hogy békében éljünk egymás mellett,bár milyen is a hitünk,vagy világnézetünk.Bisztos kevesebb éhezö,nyomorult,boldogtalan volna közöttünk.
palika
Nem kellett volna ilyen mocskos népet ide hívni focizni, ...ennyi...
silber13
@palika: Szerinted ki is az a "mocskos nép "?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.