Hétfő délelőtt 11 órától az ELTE BTK-n blokádot hirdetett a hallgatók egy csoportja. Ezen a napon kezdődött a szorgalmi időszak az egyetemen.

"Zajlik a fórum, körülbelül 100 diák gyűlt össze az ELTE BTK Médiaintézet 34-es termében, csatlakoozatok ti is. A plénum megszavazta hogy blokád alá vonjuk az egyetemet!" - ezt az üzenetet osztották meg a Hallgató Hálózat Facebook oldalán.

Szinte az összes előadást megszakították az ELTE Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti kampuszán a Hallgatói Hálózat aktivistái és a hozzájuk csatlakozott diákok, akik az egyetem forrásainak csökkentése és a felsőoktatást érintő átalakítások ellen tiltakoznak.

Hogy pontosan mit szeretnének, az a videóból kiderül:

A diákok a főépület egyik előadótermét foglalták el, és ott fórumot tartanak. A diákok célja, hogy beleszólhassanak az oktatáspolitikába. A Cink.hu tudósítója azt írta a teremből, hogy A kööznségben Kovács András Bálint, Hammer Ferenc is megjelent. A HaHa azt tervezi, hogy melyik termet foglalják el és zon vitáznak hogy egyáltalán mit csináljanak.

A HaHá-sok vitába keveredtek a rektorral és a rektorhelyettessel, akik szerint az órák megszakításával megszegték az egyetem szabályait. A Hvg.hu tudósítója szerint nem hívták ki a rendőröket, biztonsági őröket sem lehetett látni.

A tiltakozók úgy tervezik, hogy akár éjszakára is az épületben maradnak. Ha a rendőrséget kihívják rájuk, akkor passzív ellenállással akarnak válaszolni. Szeretnék, ha az egyetem vezetése támogatná őket, de egyelőre az ELTE BTK vezetői semmit sem reagáltak akciójukra - írja az Index.

Hét hallgatói csoport indult el, hogy a Múzeum körúti épületcsoporton belül több órát is megszakítson, és további hallgatókat vonjon be a kora délutánra tervezett újabb hallgatói fórumba.

Az MTI tudósítójának a délutáni fórum céljáról csak annyit mondtak, hogy arról majd ott helyben határoznak.

Az előadóteremben a Hallgatói Hálózat blokádra felhívó szórólapját is osztogatták. A brosúrán a "Mire jó a blokád?" kérdésre azt a választ adják: "Az ellenállás és a nyomásgyakorlás központja, bázisa. A hallgatók az aktuálpolitika által indokolt helyzetben átveszik, visszaveszik az épület irányítását".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.