Bajnaiék felújítanák és szigetelnék a magyar lakásállomány kétharmadát. A Fidesznek tetszik az ötlet Az energiárak csak mennek felfelé, ez az embereknek egyre nagyobb teher, a lakások és házak felújítására nincs pénz, és tombol a munkanélküliség – ezekre a problémákra adna választ a rezsicsökkentésre kidolgozott alternatív terv, amelyet az Együtt 2014 és az LMP egyik utódpártja, a PM dolgozott ki – derül ki a két szervezet közös közleményéből. Bajnaiék terve Eszerint összeállítanának egy állami-lakossági-uniós-vállalati programot, amely hosszabb távon – és nemzetközi botrány nélkül – is tudná a rezsit csökkenteni, szemben a kormányzati rezsicsökkentési tervekkel, amely ellen az ELMÜ-ÉMÁSZ ma is tiltakozott. A program keretében a következő uniós költségvetési ciklusban a magyar lakásállomány kétharmadát felújítanák, energetikai szempontokat figyelembe véve. A felújítás költségét a lakosságnak fokozatosan, a havi 13 ezer forintos megtakarításból kellene csak törlesztenie, s a...

Forrás: fn.hir24.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

QQCSI
@Horizont: Tudod, ezek a pályázatok úgy működnek, hogy előbb leosztják a csókosoknak,
majd meghirdetik a semmit.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kukac50
Nem a felújítás a fontos,hanem a megélhetéshez szükséges összeg.
Ingyen újítanák fel az nem lenne baj.
QQCSI
Ez egy jó ötletnek tűnik, de mit jelent ez a havi tizenháromezer?
A teljes felújítást kellene fizetnie, de csak utólag és havi törlesztéssel?
Mert akkor kell a francnak. Az uniós pénzekből mennyi jutna egy-egy
lakásra? Mennyi lenne az önrész, stb.?
QQCSI
@Horizont: Hát ez az! Az nagyon jó lenne, ha az építőipar fellendülne, munkát kapnának a burkolók, az ajtó-ablak gyártók és szerelők, ácsok...de, ha ilyesmire pénzt ad az eu, akkor azt igenis ilyesmire használják, ne a fidesz holdudvara gazdagodjék belőle. Az, ha korrekt önrésszel bárki energiatakarékos megoldásokat alkalmazna a lakásában, az mindenkinek jó lenne.
QQCSI
@Horizont: Tudod, ezek a pályázatok úgy működnek, hogy előbb leosztják a csókosoknak,
majd meghirdetik a semmit.
Mobil123
@Horizont: @QQCSI: Lányok az előbb magyarázta el Bajnai ezt Olgának. A 13.000,-Ft a rezsiszámlák csökkenéséből jön ki, és abból akarják fizetni a felújítás lakóra eső részét. Tehát nekünk nem kellene fizetni.
Mobil123
@Horizont: Na jó van minden szavára nem figyeltem, csak erre a részre Miattatok:-))
Mobil123
A cikkben minden lakásról, házról szó van.
Mobil123
@Horizont: Egyesekre én is jelentkezem, már mint felgyújtani:-) (na most szemét voltam)
verőce21
A panelházak bontását az ezredforduló után már el kellett volna kezdeni! Ma már csak a "szakvélemény" tartja őket. :)

Ezt a burkolás-nyílászáró cserét a paneleken már a Fidesz is erőlteti 3 éve, (pl. az Óbudai ltp.-en jónéhány elkészült), de nem igazán tartom üdvözítő megoldásnak.
gabrella
Az ablakcsere nagyon jó, de a szigetelés nagy hülyeség!
kerék
@gabrella: A szigetelés nagyon fontos, télen nagyon sokat lehet vele spórolni. Meg nyáron is, ha van légkondi.

Bevallom ez a lakásfelújítás ingyen nem nagyon tetszik, van valami hátulütője tuti.
kkalman
"Megkérdeztük Fónagy Jánost, a Fidesz energetikai szakpolitikusát, hogy ha ennyire hasonló a kormányzati és az ellenzéki elgondolás, miért nem áll oda a terv mellé. „Az hiányozna még csak az én jó híremnek” – mosolygott."
Itt van a kutya elásva! Politikusaink nem képesek az összefogásra az ország, az emberek érdekében. A cikkből kiderült, a Fidesz is támogatja Bajnai ötletét, de legalábbis jónak tartja, de nem hajlandóak békejobbot nyújtani, mert kell vigyázni a jó hírükre. Nem mintha lenne nekik, de csak vigyázzanak rá. Talán ebből a nagy vigyázásból is lesz egy sikertörténet.
Tekla
@kerék: A lakás szigetelés egy nagy humbuk. Aztán a gázos lakásban élők hullanak mint a legyek ,mert semmi légmozgás nincs, annyi sem ami a huzat irányt elősegítse. A házak hőszigetelés következtében penészesedni fognak. Valamennyire kell ,hogy szellőzzenek ,ez a sok sz@r műanyag nem engedi lélegezni az épületeket.
bobok
Mióta ablak csere és szigetelés volt, penészedik a lakás, az ablakba szellőzőt beépítetni annyiba kerül, mint maga az ablak, ördögi kör, a szénmonoxidról még nem is beszéltem.
lenhardtibolya
Ez éppen olyan kampányszöveg, mint a rezsicsökkentés. Ha komolyan venném, akkor sem volna számomra vonzó, hiszen nem panelban lakom. Annyit viszont hallottam már, hogy a leszigetelt, műanyagkeretesre cserélt ablakokkal "megáldott" lakásban penészesedés kezdődik. Na, köszönöm szépen. Bajnai most kitalált egy jónak látszó ígéretet, aminek néhányan talán bedőlnek, de akinek egy csöpp esze van, az nem fogja benyelni ezt a dumát. Emlékezzünk, mikor valamelyik szoci ifjonc az ingyenes BKV-közlekedéssel kampányolt!
Mobil123
Na az én lakások a szigetelés, és ablakcsere előtt penészesedet. Leszigeteltük belül, majd ablakcsere volt, és bő 2 éve kivülről is le lett szigetelve a ház. Nincs penész.
turul72
Nem értek egyet az ablakcsere-ellenes véleményekkel. Második panel lakásunkban élünk, mindkettőben ablakot cseréltünk, mert kicsit fura volt, hogy zárt ablakoknál a huzattól szélcsendes időben is libegett a függöny. Penész sehol nem jelentkezett. A trükk abban van, hogy megfelelő ablakot kell választani. Ezeken van egy-egy kis szellőző nyítás, ami bőven elég egy kis légcserére. A rendszeres szellőztetés sem elhanyagolható. És ezek nem valami drága, fullos ablakok.
Azt is tudni kell, hogy egy ablaknál nem az az elsődleges, hogy hány légkamrás. Ez csak felhúzza az árat, meg jól hangzik. A lényeg az üvegen van, hiszen sokkal nagyobb a felülete, mint a toknak. A gyártónak szerepeltetni kell egy kis "k" értéket. Ez minél közelebb van az 1-hez, annál jobb. Falazatnál az ideális 0,7, de ezt egy üveg sem tudja.
Tehát ezekre tessenek figyelni.
gabrella
@kerék: A mi házunk szigetelt a panelprogramban, de azért tudom a különbséget mert már előtte én ablakot is cseréltettem.
A szigetelés azért nem jó mert ha esik az eső vagy hó átázik a fal és érezhetően párásabb a levegő bent.
Lehet,hogy csak azért mert a tetején olyan keskeny a felső lezárás hogy az ablakpárkányon kopog az eső állandóan.
human
atv.hu/cikk/video-20130325_bajnai_gordon
Az Együtt 2014 úgy kívánja megvalósítani a szigetelések ingyenességét, hogy a költségek egy részét a szolgáltatók állják, a többit a szigetelésnek köszönhető megtakarítás egy részéből fedezik. Így a lakónak megtakarítása keletkezik, nő az ingatlan értéke és saját tőkével sem kell hozzájárulnia a szigeteléshez.
Mobil123
@gabrella: Akkor neharagudj, de nagyon sz@rul csinálták meg a ház szigetelését. Nem szabad, hogy átázzon a fal!!!
Don Quijote
@gabrella: Anyumék 1+2 1/2 szobás központi fűtéses lakásuk ugyanolyan melegen tartását, a szigetelés óta 2 azaz kettő db radiátor bekapcsolásával oldják meg. Előtte meg meg akartak fagyni...
turul72
@gabrella: A leírtak alapján rossz a szigetelésed, illetve a bele fektetett munka. Anyámék is szigeteltek és azóta meleg van, mint a bányában, beázás viszont nincs.
kamazuka
Talán arra kellene figyelmet fordítani,hogy eme lobby mennyire életszerű?
Azok az anyagok melyeket szigeteléseknél felhasználnak javarészt kőolaj
származékokból készűlnek.
Ha a termék iránt megnő a kereslet akkor értelem szarűen megnő a termék és alapanyag ára is.
Az állami berruházás költsége az adófizetők asztalán koppan.
A más fás...val történő csalánverés Bajnaitól nem újdonság.
Válaszom nem ,határozottan nem.
Január
Túlságosan lassúnak tartom az energia felhasználás csökkentésére a kormányzati intézkedéseket. Mivel a lakosság béréből hiányzik a lakhatás költségeinek fedezete, ugyan így hiányzik a felújításra fordítandó összegek fedezete is, tehát nem egészen várható el az egyes embertől egy ilyen nagy teher viselése.

Röviden ezt az energiatakarékossági témát nem lehet csak a lakosság nyakába lőcsölni.!

Ezért lenne szükséges a kormányzat részéről az intenzívebb szerepvállalásra, és ne oly módon, hogy akkor értesül a különböző lehetőségekről a honpolgár mikor már lezárták a jelentkezést is.
Nagyon sok még az országban az 50 év körüli ház, melyek akkor épültek, mikor örültek az építők, ha valamilyen építőanyaghoz hozzájutottak, s ezek ma már elavultak, korszerűtlenek sok tekintetben. Aki ilyet vesz jóformán csak a falakat és a telket veszi, mert olyan felújítást igényel.
Én személy szerint még ismerni sem ismerek senkit - pedig az utcánk ilyen házakból áll -, aki kapott volna bármilyen államitámogatást ezek korszerűsítésére. Tehát úgy néz ki ez az egész támogatási rendszer, hogy járni jár, de nem jut, csak annak, aki közel van a tűzhöz, a többség pedig oldja meg maga.
kkalman
@Tekla: 1989-ben sikerült egy új építésű panelbe költöznöm. A konyhaszekrényen egy lakáshasználati útmutató feküdt, amelyben a következőket írták. A becsukott nyílászárókon óránként egy m3 levegőnek kell kicserélődnie m2-ként! Nem biztos, hogy szó szerint így írták, de ez volt a lényeg.
Pilóta
@kkalman: ... ez volt, az ún. természetes filtráció:-)
Pilóta
@Tekla: 05:11
Ebben Te, nagyot tévedsz!
kkalman
@Pilóta: Igen, de ezt most a nyílászárócserékkel, szigeteléssel sok helyen megszüntetik. Ezzel vége is a lakásnak, csak egy penészgomba telep marad a helyén, melyet a tulajdonos kényszerből még lakásnak nevez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.